Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: I det här läget drar SD-ideologen igång sin otäcka och okunniga vulgärretorik

Annons
Mattias Karlsson brukar beskrivas som SD:s chefsideolog. Foto: Henrik Montgomery

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson skrev ett inlägg på Facebook med anledning av valutgången.

Mattias Karlsson begår Hollywoodfilm.

Inlägget kan snällt kallas för Hollywoodfärgat och om man är elak för ett eko av hur det brukade stå i tidningar som kommunistiska Proletären.

Sverige är "illa ute" och ödet har valt en skara kämpar i SD till att rädda oss alla! Ödestimman är här! "Seger eller död".

Att politiker använder överord går att leva med men vad som är intressant är Karlssons beskrivning av svensk historia. "Sverige är riktigt illa ute" och "det har vi varit vid flera tillfällen i vår historia".

Vad tänker Karlsson på?

Midsommarkrisen 1940 då vi var farligt nära att ockuperas av Nazityskland?

Går det att jämföra med att detta val där valdeltagandet ökat har gjort det svårt att bilda majoritet i riksdagen?

Nej, istället har Sverige "varit ockuperat av främmande stater, utländska fogdar har förtryckt befolkningen och vi har attackerats och stått ensamma mot en samlad styrka av Europas stormakter".

Om Karlsson tolkas med lite välvilja hävdar han att Kalmarunionen (1397–1523) är att jämföra med konsekvenserna av valet, alternativt Engelbrektsupproret 1434–1435 eller stora nordiska kriget 1700–1721.

Men i kärlek och politik är det mesta tillåtet. Även att begå våld på vår historia men för att hjälpa Karlsson på traven för nästa FB-uppdatering följer här en läselista!

1) Olle Larssons, Sveriges sista krig: Sverige och stora nordiska kriget 1700–1721 (Historiska Media, 2001)

2) Lars-Olof Larssons Engelbrekt Engelbrektsson och 1430-talets svenska uppror (Norstedt, 2004)

3) David Lindén, Hemming Gadh: Vasatidens gudfader (Atlantis, 2016). Den sistnämnda har jag skrivit och där försöker jag just förklara varför Gustav Vasas väg till tronen först långt senare kan kallas för ett frihetskrig.

Annons