Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Vi börjar jobba för sent och slutar jobba för tidigt - äldre har mer att ge

Sven-Göran Eriksson, legendarisk fotbollstränare, säger i en intervju att han inte känner sig färdig med tränarjobbet men att erbjudandena numera är få. Anledningen är hans ålder, tror han. Han är 71 år men känner sig inte gammal alls.

Rent ekonomiskt går det definitivt ingen nöd på just Svennis, men hans längtan efter att få fortsätta att jobba delar han med många andra. En del för att de vill ha lite mer pengar som pensionärer, många för att de helt enkelt inte känner sig färdiga med arbetslivet.

Bemanningsföretag som hyr ut personal som är äldre och därmed med lång erfarenhet går säkerligen en blomstrande framtid till mötes. För det är bara att inse att 70-åringar idag är betydligt piggare än för bara ett par decennier sedan.

Vi blir allt äldre och allt friskare och många känner att de har väldigt mycket kvar att ge. I grund och botten är också deras längtan efter att jobba också rent samhällsekonomiskt gynnsam.

För samtidigt som vi blir allt äldre har Sverige också världens högsta etableringsålder på arbetsmarknaden. Examensåldern från högskola och universitet är också bland de högsta. Lägg till det den väldigt generösa föräldraförsäkringen som gör att vi är borta under långa perioder från arbetslivet.

Det betyder med andra ord att arbetslivet måste förlängas. Både i början, slutet och mitten. Annars kommer inte ekvationen att gå ihop.

Trots det har äldre det fortfarande rätt motigt på arbetsmarknaden.

IFAU, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering kom för något år sedan med en undersökning som visade att chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare faller kraftigt redan i 40-årsåldern och minskar sedan med den sökandes ålder.

Arbetsmarknaden för 65-plussare har förvisso vuxit kraftigt. Jämfört med 2005 har andelen kvinnor och män mellan 65 och 74 år som jobbar ökat med 150 procent. Det finns god potential för en fortsatt ökning, särskilt om de stundtals njugga attityderna till äldre i arbetslivet förändras till det bättre.

Vinsterna är tydliga.

De som vill jobba får chansen samtidigt som arbetsgivare får seniora arbetstagare med hög arbetsmoral som dessutom besitter erfarenhet och kunskap. Och staten får viktiga tillskott för att möta påfrestningarna på pensionssystemet och de allmänna finanserna.

Att motverka de djupt rotade fördomarna mot äldre finns det mycket att vinna på.