Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Ska polskt kol brygga ditt morgonkaffe när Avestavintern blir bitande kall?

Vilken sorts el brygger ditt kaffe i vinter?

Precis som under föregående år varnar nu Svenska Kraftnät (191114) för att Sverige under den så kallade topplasten – de kalla timmarna då elbehovet är som störst – kommer att behöva importera betydande mängder el.

Om vintern blir normal saknas under dessa stunder cirka 1000 MW, vilket motsvarar ca 350 vindkraftverk (givet att vinden blåser). Eller, mer problematiskt, ett polskt kolkraftverk av den större modellen.

Faktum är att svensk elimport nästan innebär en garanti för att elen blir sämre ur klimatsynpunkt.

Bara om importen kommer från Norge är utsläppen samma eller till och med lägre. Konsumerar vi istället finsk el stiger koldioxidutsläppen till runt 200 gram CO2 per kWh, i genomsnitt.

Kommer den från Tyskland eller Polen är siffrorna i genomsnitt 400 eller 750 gram per kilowattimme. Med lite tur snurrar den välutbyggda tyska vindkraften på och sänker utsläppen.

I sådana lägen är den tyska elen “bara” sju-åtta gånger sämre ur klimatsynpunkt än den svenska.

Tack för kaffet.

När elen istället går i motsatt riktning är det en enormt effektiv klimatinsats. Sveriges energisystem är ett av världens främsta sett till koldioxidutsläpp. Men det bygger i hög grad på att kärnkraftsreaktorerna levererar pålitlig baskraft.

Energiforskarna Staffan Qvist och Barry Brook uppskattade i en studie 2015 att det svenska kärnkraftsprogrammet genom elexport trängt undan fossil elproduktion i närliggande länder motsvarande ungefär två miljarder ton koldioxid.

Det motsvarar utsläppen från 600 miljoner bilar – mer än hälften av världens personbilsflotta – under ett år.

Om Sverige ska fasa ut kärnkraften till 2040 blir inte bara det svenska energisystemet mindre pålitligt och mer fossilt. Det undergräver också våra möjligheter att exportera ren el och tränga ut tysk eller polsk kolkraft.

Sverige kan behålla stora delar av dagens kärnkraft ända in på 2060-talet. Fast bara om den politiska viljan finns.

I slutändan lär det visa sig om kärnkraftsmotståndet för de så kallade miljövännerna trots allt är viktigare än klimatfrågan.

Joakim Broman