Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: När Kinas ambassadör hotar mötesfriheten måste utrikesministern sätta ner foten

Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige. Nu överskrider han en gräns. Han hotar mötesfriheten i landet. Frågan är om han inte borde, enligt diplomatisk rutin, förklaras icke önskvärd i Sverige.

Svenska Dagbladet avslöjade att Kinas ambassad inför firandet av Taiwans nationaldag ringde upp Hotell Sheraton med uppmaningen att de inte skulle upplåta lokaler för detta. Sedan bokades evenemanget i stället på Historiska museet i Stockholm. Då fick även Historiska museet ett otrevligt telefonsamtal.

Efter påtryckningar mot medier skulle det möjligen kunna räcka med att Kinas ambassadör kallas upp för ett allvarligt samtal med utrikesministern Ann Linde (S). Men när Kinas ambassad på det här sättet direkt lägger sig i den svenska mötesfriheten måste Linde fråga sig om inte måttet är rågat. En ambassadör som sysslar med sådant kan inte få stanna kvar i Sverige. Inte på några villkor.

Diktaturen i Kina passar på att flytta fram sina positioner. Privata företag ger efter för påtryckningar genom att ta bort Taiwan som självständigt land. Skatteverket började beteckna Taiwan som en del av Kina efter påstötning från ett utrikesdepartement som varit nästan demonstrativt eftergivet mot diktaturen i Peking. Och den strategi för Kina som regeringen presenterade här om dagen inger inte mycket hopp om en förändring.

Vad är nästa steg? Kommer Kinas ambassadör att ringa hotell eller andra arrangörer i Dalarna för att de ska säga nej till möten som misshagar regimen i Peking? Då är vi på en mycket farlig väg.

Låt oss kalla ambassadör Gui Congyou för vad han är – ett diktaturens kreatur. Ett uttryck som Olof Palme en gång använde om den kommunistiska regimen i Tjeckoslovakien.

I Sverige gäller våra grundlagar om yttrandefrihet, mötesfrihet och tryckfrihet. Men det förutsätter att svenska myndigheter försvarar dessa friheter, även mot en ekonomisk stormakt som Kina.

Gui Congyou ler åt att han lyckats få Sheraton att säga nej till ett arrangemang. Och så länge Sverige inte säger stopp, så kommer han att fortsätta.