Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Med Facebooks nya annonseringsregler kan Trump tryggt ljuga vidare

I höst har frågan om betalda politiska annonser ställts på sin spets i och med att Facebook och Twitter intagit diametralt olika positioner. Från och med 22 november råder totalstopp för politisk reklam på Twitter.

Facebook kommer fortsätta tillåta politisk marknadsföring, vilket motiveras med yttrandefrihets- och demokratiskäl.

Tydligare regler ska även komma på plats: Den som köper annonsutrymme för att driva politiska frågor måste framöver både bekräfta sin roll och publicera kontaktuppgifter (TT, 190828).

Företaget har också meddelat att de inte ska gå in som sanningsdomare. I en debattartikel nyligen resonerade företrädare för Facebook om att det måste vara väljare och medier som blir nålsögat när politiska budskap mottas (USA Today, 191101).

Med andra ord har Facebook infört ett politikerundantag från principen om att granska riktigheten i information – som alltså gäller övrig annonsering.

Problemet är att Facebook landat helt fel i sina publicistiska principer (verksamheten måste trots allt betecknas som ett slags publicistik). För vem definieras som politiker i Facebooks ögon?

Häromdagen berättade Janne Elvelid, policyansvarig för Facebook i Norden, att det i grunden handlar om att vara “folkvald, även på lokal nivå såväl som på regional och nationell nivå” (Publicistklubben Stockholm, 191111).

Det är en problematisk definition. Genom köpt utrymme får därmed etablerade makthavare fortsatt stort svängrum att uttrycka sig fritt – medan annonser från aspirerande kandidater, som ännu saknar formell position, mycket väl kan bli föremål för faktagranskning.

För att inte tala om profilerade opinionsbildare. I praktiken skulle köpta inlägg där politikers inlägg kritiseras kunna tänkas utsättas för faktagranskning medan ursprungsinläggen välsignas med immunitet.

Det är sedan tidigare känt att Facebooks algoritmer allmänt sett skapar åsiktsbubblor och att exempelvis den konsekvent ljugande högerextrema sajten Breitbart klassats upp i hur den lanseras av Facebooks publiceringsverktyg.

Lögner skapar engagemang. Engagemang skapar lönsamhet för Facebook. Politisk polarisering ger vinst. Det är därför Facebook hela tiden värjer sig från krav på att bolaget ska ta sitt publicistiska ansvar.

Resultatet av kritiken mot Facebook som en faktor som är med och försämrar demokratins funktionssätt (läs gärna Martin Gelin och Karin Petterssons utmärkta bok Internet är trasigt (N&K)) blev alltså att Donald Trump får fortsätta Facebook-härja medan ungdomsförbundaren som vill kampanja sig in i kommunfullmäktige riskerar att få sina ordval misstänkliggjorda.

Max Eskilsson