Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Mansdominerade LO-förbund kör över Kommunal om jämställda löner

Avtalsrörelsen startar med en oorganiserad fackföreningsrörelse, varken Kommunal eller Pappers är en del av LO-samordningen. Detta trots att Kommunal ensamt representerar 38 procent av LO:s medlemmar.

”Om vi följde LO:s förslag skulle en undersköterska eller en barnskötare få 17 kronor mer i en låglönesatsning, enligt vår beräkning. Det räcker inte ens till ett par liter mjölk. I ett läge när vården, skolan och omsorgen har ett skriande behov av arbetskraft kan vi inte acceptera det”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Den som har bevakat avtalsförhandlingar mellan fackföreningsrörelsen och arbetsgivarorganisationer under en längre tid vet att det inte är första gången Kommunal lämnar LO-samordningen. Så skedde exempelvis 2015 vilket fick till följd att hela samordningen sprack. Då av samma skäl som nu.

Kommunal vill att kraft och resurser läggs på att lyfta kvinnors löner i låglöneyrken, exempelvis undersköterskor. Åtta av tio av förbundets medlemmar är kvinnor. Förbund som Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställda, Målarna och Seko vill i stället se generella låglönesatsningar med en utgångspunkt på alla som tjänar under 28 000 kronor i månaden.

I årets avtalsrörelse ser man tydligt att dessa förbund haft inflytande på plattformen, LO-samordningen kräver låglönesatsningar för alla som tjänar under 26 000 kronor. Ett historiskt högt låglönekrav som lär omfatta drygt 40 procent av LO:s medlemmar.

Få skulle beskriva en lönenivå om 26 000 kronor som låg. Det är en bra lön på den svenska arbetsmarknaden och ligger strax under medianlönen för privatanställda arbetare.

Antagligen är det också därför Kommunal har valt att lämna samordningen. Lönegapet mellan kvinnodominerade yrken och mansdominerade yrken kommer inte minska vid en generell låglönesatsning. Det finns dessutom en helt annat löneglidning i mansdominerade yrken vilket gör att lönegapet mellan mansdominerade och kvinnodominerade yrken till och med kan öka om LO-samordningen vinner gehör för sin linje.

Kvinnor i låglöneyrken tillhör en av de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden. Men ska de hitta allierade i kampen mot lönegapet gör de bäst i att vända sig någon annan stans än de mansdominerade LO-förbunden.