Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Det finns en väg till rättvisare utstationering från slovakiska Bös till Borlänge – EU-skatter!

Annons
Amelia Andersdotter är liberal krönikör med särskilt intresse för IT- och integritetsfrågor. Tidigare Europaparlamentariker för Piratpartiet. Foto: Stina Rapp.

Berättelsen börjar med en svetsare i Borlänge och fortsätter genom Centraleuropa. Den ringlar bland vägar, vård och vatten, över skiftnycklar och rörtänger, för att landa i ett argument för EU-skatter. Följ med!

Svetsaren i Borlänge har under flera år arbetat med ungersktalande slovaker. Slovaker, för att de får sina pass utfärdade av myndigheter i Bratislava. Ungersktalande för att de, ja, talar ungerska.

Utöver Bratislava gör även Budapest anspråk på svetsarna. Ungern menar att alla ungersktalande är ungrare och utfärdar pass och ger dem rösträtt.

Medan Slovakien och Ungern bråkar har svetsarna sökt sin egen lyckas väg, vilket fört dem till Dalarna och Borlänge. De arbetar inom EU, utanför nationalstaten där de är folkbokförda. Här får de bättre betalt och kan därför välja mer tid med familjen under långa perioder av ledighet. Vad som annars hade varit en än mer skriande brist på arbetskraft i Sverige underlättas. Det är win-win.

Men slovaker som arbetar i Sverige med stöd av EU:s regler får bara uppehålla sig på svenskt territorium under begränsade tidsperioder. De får lön enligt avtal i hemlandet och huvudsakligen skydd enligt de arbetsmiljölagar som gäller där.

Mellanhänder kan dock ta ut svenska priser för det utförda arbetet utan att betala svenska löner till arbetstagaren. Därav fackföreningsrörelsens skepsis till den fria rörligheten för arbetskraft. Jämförelsevis tjänar de slovakiska svetsarna ändå bättre än de hade gjort hemma.

All skatt betalas i Slovakien. Men svetsarna får använda svenska samhällstjänster som vägar, vård och vattenledningar. Och i Sverige finansieras denna infrastruktur framför allt av kommun- och landsting: en belastning på välfärden som inte blir ersatt.

Detta märks på kafferasten när kollegor från olika delar av EU möts. Den som trodde att europeisk samvaro begränsas till utbyte kring skiftnyckelns namn på ungerska (älihåto tjåvårkultj) har haft fel. Människor är intresserade av hur saker hänger ihop. Alla bryr sig om rättvisa, även om uppfattningarna om vad den innebär skiftar. Och det finns bättre lösningar på detta än de förslag om begränsningar av den fria rörligheten för arbetskraft som oftast hörs när saken kommer på tal.

En sådan är EU-skatter: Vi är redan en union, steget till en gemensam skattebas och europeisk bolagsskatt är allt annat än omöjligt.

EU:s medlemsstater och deras politruker är dock paniskt rädda för EU-skatter. De identifierar sig genom sin beskattningsrätt. De bygger hellre en "vi-och-dom"-berättelse om Europa än de överväger något som skulle rå på obalanserna.

De praktiska fördelarna med EU-skatter är att man slipper bryta upp redan etablerade näringskedjor och slipper gå miste om ungerska verktygsnamn. Man behöver inte beröva svenskar möjlighet att arbeta utomlands. Man kan få vägar, vård och vattenledningar finansierade från Borlänge till slovakiska Bös och göra EU mer rättvist.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Amelia Andersdotter

Annons