Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: I skogen går klimat och tillväxt hand i hand – det måste bli slut med angreppen på äganderätten!

Om polariseringen i skogsdebatten varit stor blev den inte mindre förra veckan. Rapporten “Skydda lagom” från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) fick direkt hård kritik.

Lena Ek, ordförande för Södra skogsägarna, sågade rapporten i sin helhet. Annika Nordin, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), uttryckte i sitt anförande vid lanseringen att den “saknar förankring i modern vetenskap inom området”.

Vad är det då rapporten säger? Framför allt för den fram åsikten att mer skog måste undantas från skogsbruk för att miljömålen ska uppnås. Ett argument för detta är att den ökade koldioxidinlagring som blir resultatet täcker upp de samhälleliga förlusterna av det minskade virkesuttaget. Skogens klimatnytta ska helt enkelt betala.

Förutom att detta i mer klara ordalag säger att skogsägare ska bära en stor del av kostnaderna för klimatomställningen finns ett antal problem med resonemangen.

Först och främst är kalkylen kring koldioxidinlagring mycket tveksam. Om skogsbruket plötsligt upphörde skulle visserligen en hel del koldioxid bindas i de växande träden. Men denna inlagring skulle stagnera och till sist upphöra om inte skogen brukades. Som en annan professor vid SLU, Tomas Lundmark, visat gör ett aktivt skogsbruk tvärtom mer nytta för klimatet eftersom avverkade träd exempelvis kan ersätta fossila byggmaterial som cement, samtidigt som nya växer fram och binder mer koldioxid. Restmaterial som grenar och löv används för att tillverka biobränslen som ersätter bensin och diesel.

Skogens roll i klimatarbetet handlar inte bara om att lagra koldioxid, utan också om att ersätta fossila material och bränslen. Att minska virkesuttaget med 17,5 procent, som rapporten föreslår, tar inte hänsyn till helheten i miljöpolitiken.

En annan, än mer allvarlig invändning är, som bland företrädare för skogsägarna skriver på DN Debatt (14/9), att rapportens förslag om “naturvårdsavgift” mer eller mindre innebär “löntagarfonder för skogen”. Skogsnäringen ska själva betala köpet av den mark man tvingas sälja.

Därmed finns ännu ett förslag som, i likhet med de senaste årens skogspolitik, undergräver både äganderätten och det frivilliga engagemanget för skogen.

Skydda lagom var ordet.

Joakim Broman