Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: För LO blir röda fanor lätt röda skynken så snart fakta visar att Las måste moderniseras

“En krigsförklaring”, sa LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

M:s förslag att reformera lagen om anställningsskydd, Las, retar upp rejält.

Det är inte första gången frågan leder till överord. Röda fanor förvandlas lätt till röda skynken.

På motsvarande sätt har Las ibland blivit en symbolfråga också för borgerligheten. Avskaffade turordningsregler kommer inte bara att sänka arbetslösheten utan också värpa guldägg och bota tandvärk, om man får tro vissa.

Men även om inte en förändrad lagstiftning blir det Alexanderhugg som många hoppas på finns det goda skäl att reformera arbetsrätten.

Per Skedinger, docent i nationalekonomi, skriver i sin forskningsgenomgång Effekter av anställningsskydd att Las innebär att “[arbetsmarknaden] förändras till förmån för personer med redan stark ställning på och till nackdel för marginalgrupper, främst ungdomar”.

Anställningsskyddet bidrar alltså till att hålla svaga grupper utanför arbetsmarknaden. I en situation med många nyanlända och unga utan gymnasieutbildning är det ett högt pris att betala.

Och starkare anställningsskydd gör enligt forskningen varken att anställda känner sig mer trygga eller blir mer produktiva.

LO och S brukar peka på Las som en hörnsten i den svenska modellen. I själva verket är lagen ett undantag från modellen.

Grundregeln är annars att staten håller sig borta från arbetsmarknaden. Men i 1970-talets vänsterblåst såg S chansen att ge LO medvind.

Det har också gett vissa positiva effekter. De svenska omställningsavtalen, där olika trygghetsfonder hjälper arbetslösa med stöd att hitta nya jobb, hade kanske inte kommit på plats utan att facken haft förhandlingsutrymme för det.

Avtalen och fonderna utgör dessutom en större trygghet på en osäker arbetsmarknad än vad Las i sig gör.

Det finns nu skäl att rikta blicken mot de problem som Las för med sig.

Las hindrar små företag från att växa.

Arbetslösheten i vissa marginalgrupper är skyhög. En framväxande tjänstesektor hindras av de små möjligheterna att skapa enkla jobb.

Att LO ser rött förändrar inte dessa fakta. Arbetsrätten behöver moderniseras.

Joakim Broman