Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Det är välgörande att Ulf Kristersson (M) nu börjar hålla med S i Avesta om segregation och trångboddhet

Att M på riksnivå nu kommit fram till att ebo-lagen borde avskaffas är en lågt hängande frukt som Ulf Kristersson (M) sträcker sig efter för att plocka.

I januariavtalet finns ”Förändra Ebo” med som punkt 43. Där konstateras att lagen om eget boende ”i vissa kommuner med socioekonomiska utmaningar lett till trångboddhet, osäkra boendeförhållanden och flyttkedjor som riskerar att försena etableringen”.

Från årsskiftet träder också en första förändring i kraft när en områdesbegränsning införs. Den som ordnar bostad på egen hand under asyltiden i vissa särskilt utsatta stadsdelar blir utan ersättning från staten. 

Det är inte lika långtgående som ett avskaffande, nej – men det tydligt att det är i den riktningen som regeringspolitiken nu för Sverige.

Av regeringspartierna är S tydligast i sitt motstånd mot ebolagen. Medan MP, men även samarbetspartierna C och L, har stått upp för och bejakat själva grundidén med lagen – människans egenmakt, rätten att själv kunna välja.

Men lagen, som trädde i kraft för 25 år sedan, har i praktiken inte fungerat som det var tänkt . En lösning kan vara att personer som bedöms ha små möjligheter till uppehållstillstånd som regel ska anvisas till offentligt anordnade boenden och inte kunna välja eget boende.

Redan för fyra år sedan satte Göran Hägglund, KD:s förre partiledare, ned foten på DN Debatt: ”Trots namnet har ebo blivit inneboende, inte eget boende. Konsekvensen är trångboddhet, frekventa flyttar och socialt utanförskap”, skrev han.

LÄS MER: "Det är rätt av S att larma om trångboddheten på Tjärna ängar"

Och Hägglund drog slutsatsen att ebolagen skulle skrotas. Nu i november 2019, när KD:s nya integrationspolitiska program klubbades vid helgens riksting, fanns ett avskaffande av ebolagen med.

I ett kvarts sekel har alltså asylsökande som väntar på uppehållstillstånd haft rätt att välja ett eget boende i stället för ett av Migrationsverkets anläggningsboenden.

Ebolagen har under nära nog hela den tidsperioden varit starkt ifrågasatt eftersom dess effekter varit tydligt negativa.

Från höger till vänster är partierna rörande överens om att ebolagen är av ondo – faktum är att det är få sakfrågor som genom åren haft en så långvarigt enande inverkan på många lokalpolitiker i kommuner med utanförskapsområden.

Men att få gehör från sina respektive partikamrater på riksplanet har varit hopplöst. Oavsett om det har suttit en socialdemokrat eller en moderat som statsminister har ointresset i Rosenbad för att röra ebolagstiftningen varit noll.

Nu är det uppenbart andra tider. Lagändringen vid årsskiftet är första steget mot ett avskaffande. Det är lika bra att passa på att ta nästa steg.