Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Bidragsregnet har fått tillväxten att klinga av – nu behövs stora reformer

Ekonomisk tillväxt är ett långdistanslopp utan spurtpriser. Orden är John Hasslers, professor i ekonomi vid Institutet för Internationell Ekonomi.

Vid ett seminarium på tankesmedjan Fores (190917) utvecklade han sina tankar kring Sveriges BNP-tillväxt.

Effekten av de stora strukturreformer som genomfördes efter 1990-talskrisen, och som lade grunden för en stark tillväxtperiod, har klingat av.

Skatterna har långsamt stigit igen och inga nya, breda reformer har genomförts för arbetsmarknaden eller bostadsmarknaden.

Resultatet är att Sveriges BNP-tillväxt per person är bland de sämsta i EU – bara Luxemburg och Italien är sämre.

Delförklaringar är svag integration och en uselt fungerande bostadsmarknad – områden där de flesta är överens om förändringsbehovet.

Det svåra är att få till reformer. Att släppa på den förödande hyresregleringen möter motstånd på vänsterkanten.

Bostadssektorn omgärdas dessutom av en mängd andra problem. En lägenhet som kostar 2,5 miljoner att bygga i dag kostat en miljon om byggsektorn hade haft samma produktivitetsökning som resten av ekonomin.

Men att öka konkurrensen inom byggbranschen är svårt när byggprocessen är omgärdad av ständigt växande byråkrati och byggregler som försvårar standardisering – och när kommuner hela tiden ställer upp unika särkrav för byggandet.

Hassler pekar också på att utbildningssystemet och kompetensförsörjningen måste stärkas, att arbetsmarknaden i stort behöver fungera bättre och att skattesystemet behöver bli enklare och effektivare.

Till det kan man möjligen lägga att politiker måste sluta försöka ta genvägar.

Tiotals miljarder i skattemedel läggs varje år på så kallad innovationspolitik, i praktiken statligt riskkapital, i försök att stärka tillväxten. Trots att den ekonomiska forskningen aldrig kunnat hitta några positiva effekter.

Det visar att det grundläggande perspektivet fortfarande är bristfälligt hos många politiker.

Tillväxten är inget 100-meterslopp.

Det som behövs är inte tillfälliga sockerkickar, utan långsamma kolhydrater i form av strukturreformer.

Joakim Broman