Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Allt pekar på att FI åker ur – ligger långt under fyraprocentsgränsen

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Enligt opinionsmätningarna blir det ganska stora förändringar jämfört med förra EU-valet 2014. Då var MP den stora vinnaren.

I år tycks det gå klart sämre, trots att partiet toppar med kändisar som förra kulturministern Alice Bah Kunhke och meteorologen Pär Holmgren. Opinionsmätningarna pekar på att partiet backar två mandat och bara får två. Det brukar också fungera med kändiskandidater i EU-valet.

De stora vinnarna i årets EU-val tycks bli SD. Partiet ligger runt 18 procent i opinionsmätningarna, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2014. Att partiet inte längre vill att Sverige lämnar EU tycks inte ha skrämt bort väljarna, inte heller flera andra partiers budskap om ”värderingsval” eller ”kamp mot extremhögern”. De senaste dagarnas avslöjanden om att partiets toppkandidat Peter Lundgren tafsat på en kvinnlig SD-kollega kan dock sänka partiets siffror.

Årets stora förlorare verkar bli L, som ser ut att mista de två mandat partiet har i dag i EU-parlamentet. Utan Marit Paulsen har partiet svårt att locka väljare, och även om Karin Karlsbro gör ett helt okej jobb som toppkandidat, så är hon okänd och får inte partiets siffror att lyfta, trots att L faktiskt har en väldigt tydlig profil i EU-valet.

L har dock fortfarande chans att klara sig kvar i EU-parlamentet. Det har inte FI, som var förra EU-valets nykomling. Partiets toppkandidat Soraya Post har inte gjort bort sig helt, även om hennes inställning till Ryssland har visat sig vara mer än lovligt naiv. Men intresset för partiet tycks i dag som bortblåst.

I EU-valet är väljarna inte så låsta vid sina traditionella partier, utan nya partier kan få många röster. Så har det varit i de tre senaste EU-valen: 2004 fick Junilistan 14,5 procent, 2009 fick Piratpartiet 7,1 procent och 2014 fick Feministiskt initiativ 5,5 procent. I år finns det dock inget parti som följer i dessa partiers fotspår.

I övrigt ser C, KD och V ut att ha goda chanser att vinna extra mandat, medan S och M får vara glada om de kan behålla sina mandat. Men mycket kan fortfarande hända. Väljarna är extra rörliga i EU-valen, och många beslutar sig sent. Det gör att de senaste dagarnas debatter och utspel kan få stor påverkan på slutresultatet.