Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larm om brand i lastbil i Bonäs – stort område avspärrat

12.28 inkom ett larm från SOS om en brinnande lastbil vid Spjutmodammen i Mora kommun. Ungefär två kilometer söder om Garberg.

Se reprisen av vår livesändning från platsen:

Det brinner en lastbil cirka 500 meter söder om Spjutmo rastplats längs riksväg 70 i Mora kommun. Lastbilen ska innehålla gasoltuber och mellan 400-500 liter olja.

Branden i lastbilen ska ha varit fullt utvecklad när räddningstjänst först kom till plats och kort därefter uppmanades allmänheten att flytta på sig.

– Polisen uppmanade oss att lämna platsen eftersom lastbilen är fylld med gastankar, sådana man använder vid svetsning, säger ett vittne från platsen.

Ett totallarm utlystes för branden och räddningstjänsten spärrade först av ett riskavstånd med en områdesradie på cirka 1000 meter för att vid 16-tiden sänka den till 300 meter.

Strax före 15.00 gick dock inte arbetet enligt räddningstjänstens planer.

– Arbetet går inte bra just nu. Vi har inte lyckats gjuta gastuberna i vatten. Läget är kritiskt och vi har gasskyttar på plats för att kolla om man kan punktera tuberna. men nu går det inte. Det innebär att arbetet kan komma att pågå i 24 timmar, säger räddningsledare Johan Szymanski.

Läs även: Ur arkivet: Gasololyckan i centrala Borlänge år 2000 – katastroflarm utfärdades

Vid 15.30 brann det i lastbilens hytt, vilket försvårade släckningsarbetet enligt Szymanski som vidhåller att det finns fortsatt explosionsrisk under kvällen och natten.

– Det brinner fortfarande, branden är inte helt släckt. Vi kommer inte kunna veta det snabbt heller eftersom vi släcker från håll.

Föraren till lastbilen ska ha förts till Mora Lasarett efter att ha andats in farlig rök. Mannen konstaterades lyckligtvis vara oskadd och har nu fått lämna sjukhuset.

Vid 16.30-tiden hade stora delar av branden i lastbilen blivit släckt.

Det brinnande fordonet orsakar stopp i vägtrafiken på riksväg 70 . Enligt uppgifter kommer vägen att vara avstängd till fredag den sjätte januari. Landsväg 1012, som under arbetet var stängd har dock öppnats.

Det är viktigt att planera resan om man ska upp i norra dalarna och att i god tid välja resväg.

– Den alternativa vägen är Vasaloppsleden. Man får åka via Mora upp mot Evertsberg sen till Älvdalen igen, säger Szymanski.

Bilister hänvisas att följa skyltad omledning.

Alternativa vägar runt olycksplatsen: Åk från Mora, ta E45 mot Kättbo och vidare mot Venjan.

Eller åk från Sälen, Riksväg 66 mot Malung.

Ander Belter hos Morapolisen uppmanar bilister att inte överträda avspärrningarna.

– Polisen uppmanar bilister att respektera avspärrningarna och följa alternativ skyltning, säger Belter.

VET DU MER? Tipsa DT på [email protected] eller SMS/MMS till 72023