Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddguldet kan gå till Falun

Det är totalt sex kommuner i landet som är nominerade till det så kallade Laddguldet och Falun är en av de kommunerna.
– I Falun använder kommunal och privat verksamhet redan en hel del laddbara bilar och fler är på gång, berättar Lars Runevad, projektingenjör, Falu Energi & Vatten, i ett pressutskick.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Här är sommarpärlorna mellan Dalälven och Örnsköldsvik - med fokus på vackra Dalarna

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Det så kallade "Laddguldet" är en utmärkelse som går till den kommun i Sverige som erbjuder de bästa förutsättningarna för elbilar.

Det är sex kommuner i landet som är nominerade och Falun är en av dem.

Sverige har som mål att ha en fossiloberoende transportsektor år 2030, det beslutade regeringen redan år 2008. Därefter har man kommit på utmärkelsen - Laddguldet, vars syfte är att bidra till laddbara bilar, genom det att bland annat sprida de goda exemplen.

– En viktig del i omställningen är att bygga en bra laddinfrastruktur så att alla som kör elbil enkelt kan ladda den. Här har vi i Falun kommit långt, säger Lars Runevad, Projektingenjör, Falu Energi & Vatten, i ett pressutskick.

De kommuner som är finalisterna i Laddguldet kommer att presenteras i Almedalsveckan och vinnarna av utmärkelsen kommer att utses i höst.

Utöver laddinfrastrukturen tittar juryn på antalet elbilar i kommunal och privat regi. De granskar även kommunens mål och strategier för elfordon och laddstruktur, det meddelar Falu Energi & Vatten i ett pressutskick.

– I Falun använder kommunal och privat verksamhet redan en hel del laddbara bilar och fler är på gång, berättar Lars Runevad, Projektingenjör, Falu Energi & Vatten, i ett pressutskick.

Media rappoterade förra veckan om en forskningsstuide där elbilar utmålades som miljöbovar, på grund av hur de tillverkas. Lars Runevad kommenterar detta i ett pressutskick.

– Rapporten bygger till viss del på gamla data och ger tyvärr en ganska missvisande och förenklad bild. Dessutom missar man helt att ta upp hur den diesel och bensin vi använder tillverkas och dess miljöpåverkan. Batteritillverkningen har även blivit mycket miljö smartare på senare år och man ska också ta med i beräkningen att en elbil inte släpper ut några hälsofarliga avgaser eller partiklar där den kör, säger Lars Runevad, Projektingenjör, Falu Energi & Vatten, i ett pressutskick.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android