Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkskolan höll stängt på grund av hot: "Vi har ingen tolerans mot våld"

Högstadiet på Kyrkskolan i Ludvika var stängt under onsdagen. Anledningen var någon form av hot.
– Det rör sig om uppgifter om att det skulle förekomma knivar på skolan, sade kommunens skolchef Jonas Fors på morgonen. Under sena eftermiddagen kunde han dock meddela att knivlarmet var falskt.

Kyrkskolan är en mellan- och högstadieskola, och mellanstadiet hade öppet som vanligt. Däremot var högstadiet, där cirka 530 elever går, stängt.

Tidigt på onsdagsmorgonen fick föräldrar mejl från rektorn om att skolans högstadiedel skulle hållas stängd.

– Sent i går kväll (tisdag) fick vi signaler från föräldrar om att de är oroliga att någonting ska hända under skoldagen i dag. Och vi har valt att ta det på allvar, sade Jonas Fors på morgonen.

Vad är det för uppgifter ni har fått?

– Det rör sig om uppgifter om att det skulle förekomma knivar på skolan. Man är orolig för att konflikter mellan elever ska gå över i att man skadar varandra. Skulle det vara så är det naturligtvis väldigt allvarligt.

LÄS ÄVEN: Eleverna är otrygga på Kyrkskolan – "lärarna har tappat kontrollen"

Polisen har inte fått in någon formell anmälan om något brott eller misstankar om det vid Kyrkskolan i Ludvika. Däremot finns en händelserapport från tisdagen gjord.

Polisen har där, klockan 12.58, fått en påringning om att "någon", troligen en elev, eventuellt skulle ha kniv på sig.

– Polis har då varit i kontakt med personal på Kyrkskolan och försökt bilda sig en uppfattning om läget, säger Stefan Dangardt, talesman för dalapolisen. Det har dock inte resulterat i någon formell polisanmälan, betonar han.

Klockan 13 hölls ett stormöte i aulan där en stor del av skolans personal deltog. På plats för att informera fanns Lars Karlsson från Ludvikapolisen, Jonas Fors, rektorn Agneta Carlsson Byström, kommunens säkerhetschef Arne Adolfsson med flera.

TV: Uppgift: Lärare får överfallslarm efter hotet

Sent på eftermiddagen kunde Jonas Fors i en direktsändning på dt.se berätta att det inte fanns någon grund för uppgifterna.

– Vi har kommit fram till att den kniv som påstods ha funnits på skolan i går, inte fanns här.

Men det fanns väl ett reellt hot mot skolan i dag också?

– Det fanns ett rykte och en oro bland föräldrarna utifrån det som hade hänt i går. Men nu har vi undersökt det och kommit fram till att det inte fanns någon substans i det ryktet. I morgon (torsdag) kommer det att vara öppet som vanligt. Vi kommer också att ha extra personal här på skolan i morgon och de närmaste dagarna.

Jonas Fors mer eller mindre bekräftade uppgifter om att lärare kommer att få överfallslarm. Men varför de behöver det och hur många lärare som får larm, ville han inte gå in på. Skolchefen fick också möjlighet att kommentera de uppgifter som elever framfört om att det förekommer mycket våld och slagsmål på Kyrkskolan och att man upplever otrygghet (se artikel här intill).

– Jag kan förstå att det finns elever som har sett och hört om de här grejerna. Vi har ingen tolerans mot våld. Det tar vi i tu med och det blir samtal hem, möten med skolledningen och det får konsekvenser. De konsekvenser vi tagit till i några fall och som är ganska vanliga om det förekommit fysiskt våld, är avstängning av elever.

Det påstås att eleverna från Parkskolan i Grängesberg som kom hit i höstas är utsatta?

– Det vill jag egentligen inte kommentera, där blir det lite känsligt. Det finns olika grupperingar av elever och där kan det vara så att de utsätter varandra för olika typer av gnabb eller kränkningar och i värsta fall fysiskt våld. Vi polisanmäler om det behövs och har gjort det flera gånger det här läsåret.