Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnors pensioner klart lägre – Så ser det ut i din kommun

29 procent lägre inkomst än män hade kvinnor i genomsnitt från allmän pension och tjänstepension 2015.

Kvinnornas lägre pensionsinkomsten går igen i alla landets kommuner, vilket statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat visat.

– Det är inte pensionssystemet som är ojämställt, utan det är kvinnors lägre inkomster under livet som leder till lägre pension, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

LÄS ÄVEN: Dalfolket dåliga pensionssparare

När det gäller Dalarna var skillnaderna i pensioner störst i kommunerna Smedjebacken och Gagnef där kvinnorna hade 68 procentig andel i snitt av männens pensioner.

Minst var skillnaden mellan män och kvinnor i Orsa (78 procent), Malung-Sälen (77), Älvdalen (77), Mora (74) och Vansbro (74).

Bara i elva av riktes kommuner hade kvinnor minst 80 procent av mäns inkomst från allmän pension och tjänstepension.

Kvinnor jobbar mer deltid, tar ut mer betald och obetald föräldraledighet, vabbar mer, oftare är sjukskrivna och att kvinnodominerade yrken har lägre löner. Det får kvinnors inkomster att bli lägre än mäns, enligt Monica Zettervall.

– Om inkomstskillnaderna jämnades ut, alltså om män och kvinnor jobbar lika många timmar och har lika lön, skulle också skillnaden mellan män och kvinnors pension jämnas ut, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.