Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna hade cancer – ordinerades laxermedel

Diagnosen dröjde onödigt länge. Kvinnan sökte under flera år för sina besvär. Hon ordinerades laxermedel, men det visade sig att hon led av ändtarmscancer.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, prövat kvinnans klagomål och slagit fast att vårdgivaren i Säter borde ha bokat läkartid, och att dokumentationen i patientens journal var bristfällig.

I januari 2016 sökte patienten sökte för sina långvariga besvär med trög avföring och hemorrojder. Hon blev lätt förstoppad, hade klåda och fick bland annat rådet att ta läkemedel mot förstoppning.

Det framgår av sjuksköterskans yttrande att patienten egentligen inte hade någon tid bokad utan kom i sällskap med sin make. Sjuksköterskan berättar att hon ville vara tillmötesgående och undersökte patienten, och att hon gav rådet att kvinnan skulle uppsöka läkare om besvären kvarstod.

Slutligen remitterades patienten för vidare utredning till Falu Lasarett.

IVO noterat också att det finns dokumentationsbrister i patientens journal, där fanns nämligen anteckningar om en annan patient.

Är du inte prenumerant på något av våra nyhetspaket? Teckna Plus i dag!