Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturministern: "Svaret till extremhögern är mer konst och mer kultur"

– Svaret på all trångsynthet och all extremism kan bara vara: mer konst, mer kultur.
Så vill kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) möta den kulturfientliga extremhögern, berättade hon för Sundsvalls Tidning när hon besökte redaktionen i torsdags.
– Vi politiker måste våga investera i kultur. På länge har vi inte gjort det i det här landet, säger hon.

TV: Kulturministern: "Vi ska fortsätta säkerställa att det finns pengar till kultur runtom i landet".

Konst stimulerar intellekt och skaparkraft. Visst är mat på bordet och tak över huvudet nödvändigt för den omedelbara tryggheten. Men för att människan ska känna mening och delaktighet behöver hon också intellektuell och själslig stimulans. Kulturen skapar sådana processer.

Alice Bah Kuhnke är på besök i Västernorrland och gör bland annat ett stopp på Sundsvalls Tidnings redaktion. 2014, när hon nyss blivit kulturminister, formulerade hon sin kultursyn som ovan i Dagens Nyheter. Hur ser hon på saken i dag?

– Min kultursyn är densamma. Min uppgift är att försvara den fria konsten och skapa förutsättningar för den.

För regionerna är förstås kultursamverkansmodellen viktig, där staten och regionerna tillsammans finansierar kulturinstitutionerna. I början sågs den positivt; nu kommer kritik om urgröpning av anslag och att staten vill dra sig tillbaka finansiellt. Det vill den inte, enligt kulturministern.

– Inför 2017 ökade vi anslaget till samverkansmodellen från staten, inte minst på grund av de många utredningarna som gjordes. Inom kort lägger jag fram en skrivelse om hur vi ser en utveckling av kultursamverkansmodellen. Att det ska komma mer pengar dit är en del av den politik jag bedriver. Vi ska fortsätta säkerställa att det finns pengar till kultur runtom i landet, säger hon.

Läs också: Alice Bah Kuhnke på politisk turné i Västernorrland – gör stopp i Härnösand

Ute i landet påverkar också de växande kort- och projektanställningstrenderna kulturlivet. Utan långsiktiga anställningar kan kulturarbetare inte bo i våra mindre och medelstora städer; de flyttar till storstan och besöker oss som gästarbetare i stället för att bli medborgare i våra lokalsamhällen. Kan hon påverka den utvecklingen?

– Absolut! Det kom nyss en studie från Konstnärsnämnden om just det, om hur socioekonomiska skillnader påverkar vilka som väljer att bli konstnärer, hur förutsättningarna ser ut för konstnärer att bilda familj och så vidare. Nu har jag tillsatt en utredning. Ingen har riktigt tagit tag i konstnärpolitiken på årtionden; vilka förutsättningar vi ger för att människor ska kunna leva och överleva som konstnärer, säger hon.

För Plus-kunder: Alice Bah Kuhnke om blåsvädret efter intervjun i Agenda: "Jag borde varit tydligare"

Kulturskoleutredningen ligger också färsk. Den har bland annat kritiserats för att den starkt betonar gruppundervisning. Kritikerna menar att det också måste finns chans till enskild undervisning för barn som visar extra intresse och fallenhet.

– Det finns många förslag i utredningen och den är nu ute på remiss, och jag ser fram emot att få läsa alla kloka svar. Alla barn, oavsett föräldrarnas ekonomi eller var man bor, ska förstås ha chansen att stå på scenen eller lära sig ett instrument. Men utredningen betonar också till exempel vikten av lärare, säger hon.

För Plus-kunder: Ministern på utställning om samernas situation: "Synliggör att vi måste göra något"

Högerextremismen har ett horn i sidan till kultur och bildning. Där menar Alice Bah Kuhnke att motmedlet måste bli mer, inte mindre, kultur.

– Svaret på all trångsynthet och försök att begränsa människor kan bara vara: mer konst, mer kultur! Trots att det finns krafter som inte vill ha den konstnärliga friheten, måste vi politiker våga prioritera konsten.

– Från högern får jag ofta frågan varför vi ska lägga skattepengar på kultur. Inget gör mig mer upprörd: varför skulle vi inte investera i människor? Kulturen får oss att reflektera; den kan putta oss över kanten och göra oss till helt andra personer. Mitt svar mot all slags extremism är - mer kultur!

– Och jag måste ägna mycket tid åt att prata med finansministern, för vi har inte på länge ägnat oss åt att investera i kultur här i landet. Mer kultur och till fler, det är målet, men också ett medel.

Hennes företrädare Bengt Göransson har sagt just att kulturpolitik till syvende og sidst handlar om hur mycket man kan lugga finansministern på.

– Sa han så? Ja, i mångt om mycket är det ju så, säger hon leende.

Krönika: Välkommen till Västernorrland, kulturministern!