Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturchefen: Bokrea med förnyat självförtroende

Annons

Nej – så klart, det är inte som förr, när bokälskare började köa vid midnatt för att kunna plocka ned de mest åtråvärda titlarna i sin korg. Men visst har den stramat upp sig lite igen, bokrean?

För några år sedan spåddes företeelsen en säker död. Ivriga bokhandlare tjuvstartade rean för att förekomma det hotfulla internet, som skulle manövrera ut hela traditionen.

Så blev det inte.

Bokrean lever vidare, och handlarna har till och med kunnat notera en liten återhämtning på senare år. För oss konsumenter innebär krisen också att vi slipper de sladdriga nytryck som gjordes enbart för rean.

Jag missar ogärna en bokrea. Det är nu man har råd att chansa lite, det är kul att plocka bland titlarna, studera baksidestexter och vara lite impulsiv. Jag brukar komma hem med en blandning av klassiker, nyutgivet jag missat, barnböcker och titlar jag aldrig hört talas om.

Vill du ha lite guidning bland bokhögarna rekommenderar jag att du läser Susanne Holmlunds tips om reans bästa barn- och ungdomsböcker och Kristian Ekenbergs lista till reans fynd.

Själv har jag ringat in reans två bästa exempel på modern arbetarlitteratur:

Kristian Lundbergs ”Yarden” – om hans egna erfarenheter av den moderna tidens låglönearbete,

Elsie Karlssons ”Linjen” – om dagens förändrade arbetsvillkor och vad som händer när man inte längre behövs.

LÄS MER: Många nya titlar på bokrean - här är fynden