Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Varför har äldre människor så låg status i Sverige?

På Luciadagen 2016 skrev pensionärsorganisationen PRO ett brev till regeringen och krävde åtgärder för att förbättra ekonomin för Sveriges pensionärer. EU:s statistik visade att 355 000 svenska pensionärer riskerar att hamna i fattigdom på grund av låga pensioner, de flesta kvinnor.

Regeringen tillsatte en utredning i överenskommelse med de övriga partier som står bakom pensionsuppgörelsen. Målet är ett bättre skydd för dem som har de lägsta pensionerna.Var är det bra att vara gammal? Ja, att vara pensionär i Sverige är, trots den nämnda statistiken, en stor fördel när det gäller levnadsstandard.

Men hur är det i Sverige när det gäller attityd och syn på äldre?

När jag besöker hem i Mellanöstern finns ofta den äldsta generationen representerad i huset och är en viktig del av familjen. Jag har flera gånger fascinerats av hur självklart det är för barnbarnen att tömma sopor, städa undan och laga te åt far- eller morföräldrarna.

Många personer i arabvärlden med ansvarsposition i samhället hänvisar gärna till det som sagts av deras gamla far eller mor. Att ha levt länge betyder för dem att ha samlat mycket visdom. I Bibeln står det: Vitt hår är en ärekrans (Ordspråksboken).

Men att vara gammal i Sverige innebär ingen hög status. Tvärtom. Unga värderas högt medan gamla ofta misstänks för mossighet, upprepning och alltför lågt tempo. Hur många organisationer ställer inte frågan hur man ska få in unga i verksamheten? Men erfarenheten hos äldre och den visdom den borde medföra har inte samma attraktion. Vi som är äldre nu har troligen varit med om att forma den attityden och är medskyldiga. Det största problemet för äldre människor i Sverige är inte ekonomin utan ensamheten. Den gör sig gällande då man är ensam kvar och krafterna börjar avta, samtidigt som vänner dör bort.

För ett antal år sedan bodde min mamma för sig själv i Skogsbo, medan jag bodde 16 mil bort. Då mina vänner utomlands hörde att hon var över 80 år och ensam, blev de upprörda över att jag inte tog hand om henne. Varför bor hon inte hemma hos er?, var deras fråga.När jag svarade att hon inte ville flytta och bo i vår familj, såg de mycket tvivlande ut. Kunde det stämma? Blev det inte ensamt? Skulle främmande människor sköta om henne, fast hon hade en dotter?

I de flesta kulturer i världen finns de gamla nära sina barn och barnbarn tills döden kommer. Men det är tyvärr ingen idyll i trånga bostäder med stora familjer och vuxna som kanske arbetar långt bort.

Och problem finns. I Kina har man stiftat en lag som gör att man kan straffas med böter eller fängelse om man inte besöker sina föräldrar tillräckligt ofta. En 90-årig kinesisk kvinna stämde sina sex barn för att de inte tog hand om henne! En sådan konflikt slipper vi i alla fall i Sverige.