Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Genusteori nu överideologi på högskolan men glöm inte att M öppnade för kvotering

Annons

Tidskriften Axess chefredaktör PJ Anders Linder uppmanar borgerligheten och allianspartierna att "Sluta ducka för aktivisterna".

Linders inlägg kommer efter att han reagerat på Emma Jaensons krönika om utvecklingen på Högskolan Dalarna. Jaenson begärde ut skriftväxlingen mellan Högskolan Dalarna och Nationella sekretariatet för genusforskning, som fått i uppdrag att "jämställdhetsintegrera" undervisning och forskning.

"Det har inte varit någon upplyftande läsning", konstaterar Linder.

Jämställdhetsintegreringen på Högskolan Dalarna innebär bland annat att verksamheten ska ha minst 40 procents representation av vardera kön och att ojämställda strukturer i klassrummen ska studeras med hjälp av observatörer som iakttar mönster i hur deltagarna interagerar med varandra.

LÄS MER: Varför tillåts genusteorier med skakig vetenskaplig grund härja på Högskolan Dalarna?

Även "justeringar" av utbildningarnas innehåll tillämpas; lärarnas arbetssätt, kurslitteratur och i princip allt ska marineras i "normkritik".

När SvD:s ledarskribent Ivar Arpi för en tid sedan kritiserade sekretariatet visade han att Erik Ringmar, lektor på statsvetenskapliga institutionen i Lund, fick kritik för att inte vilja ta in queerfeministen Judith Butler på litteraturlistan till en kurs.

Texter av en nutida genusvetare som Butler hade helt enkelt inte med kursen i fråga, som undervisade om fascismen i slutet av 1800-talet, att göra. Trots det pressades lektorn i fråga.

"En central myndighet får i uppdrag att uppfostra vad som borde vara fria akademier", skriver PJ Anders Linder. Han påminner även om att de borgerliga i alliansregeringen avstod från "konflikter med den här sortens aktivism och politisering".

Jag skulle säga att det inte bara har duckats.

En och annan alliansväljare satte nog kaffet i halsen den januaridag 2010 då Moderaternas dåvarande partisekreterare Per Schlingmann för Ekot förklarade partiets nya hållning om kvotering till bolagsstyrelser: "vi ser detta som en av Sveriges stora tillväxtpotentialer".

Dåvarande finansminister Anders Borg (M) hängde på och tyckte att kvotering "absolut" var något att överväga.

Att från politiken gå in och styra sammansättningen i bolagsstyrelser gick snabbt från att beskrivas som klåfingrigt och respektlöst mot äganderätten, till att kopplas till "tillväxtpotential".

Det ligger nära till hands att tolka Moderaternas plötsliga "insikter" som ett sätt att signalera att Moderaterna minsann var schyssta, moderna och trendmedvetna typer. Som om man behövde köpa vänsterns kvoteringsanalys för att vara för jämställdhet, eller ens för att vara feminist.

Principerna var frånvarande även när Centerpartiets Annie Lööf för några år sedan hyllade föreningen Rättviseförmedlingen, som räknar människor utifrån kön och om de hör till "vithetsnormen". Lööf skrev att föreningen "har betytt mycket" och bidragit till att "öka mångfalden".

Men Rättviseförmedlingen utgår från ytlig representation, det vill säga att jag skulle representeras av politiker som "bryter vithetsnormen", oavsett vad vi tycker i sak.

Det är identitetspolitik, varken liberalt eller verklig mångfald. Låt gå för att rödgröna politiker hyllar Rättviseförmedlingen, men varför gör en liberal partiledare det?

Nu sitter vi med det Nationella sekretariatet för genusforskning, som pressar akademiker att kvotera in kurslitteratur, i knät.

Alliansregeringen hade kunnat bromsa dessa galenskaper, men gav 2008 tvärtom sekretariatet i uppdrag att utveckla arbetet med "jämställdhetsintegrering". Det, och principlösa hyllningar av kvotering, var det vi fick.