Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRO kritiserar handlingsplan för konstnärer

Kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) handlingsplan som offentliggjordes i november förra året för bild och form saknar förslag som kan förbättra konstnärers villkor, enligt Konstnärernas riksorganisation (KRO). Efter Konstnärsnämndens genomgång av konstnärers inkomster i december har KRO nu gått igenom regeringens handlingsplan och presenterar en rad rekommendationer.

"Menar Alice Bah Kuhnke allvar med att hon vill skapa strukturella förändringar för konstnärerna finner hon skarpa förslag i vår granskning", säger Katarina Jönsson Norling, riksordförande för KRO, i ett pressmeddelande.

KRO vill bland annat se ett regelverk som gör konstnärsstipendier a-kassegrundande. Fyra miljoner till individuell visningsersättning hjälper inte heller, menar de och vill att den ska höjas till samma nivå som biblioteksersättningen.När Alice Bah Kuhnke presenterade handlingsplanen sade hon att utredningen "Konstnärernas villkor" var ett första steg.

– Ingen tidigare regering har tagit det här helhetsgreppet så det är helt nödvändigt, sade kulturministern då. (TT)