Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen i Region Dalarna: C-kritik mot Socialdemokraternas agerande

 
Krisen på Region Dalarna
Visa alla artiklar

Efter ett extrainsatt möte med representanter från Centerpartiet i Dalarna riktar man nu kritik mot hur Socialdemokraterna agerat i härvan kring Region Dalarna.
- Vi är kritiska mot att S verkställande utskott bestämmer över direktionen, kommenterar Peter Helander, ordförande för Centerpartiet i Dalarna.

I torsdags aviserade Socialdemokraterna i länet att man inte längre har förtroende för regiondirektör Tiina Ohlsson samt att region Dalarnas ordförande Leif Nilsson, som planerats, ska stiga åt sidan under 2017.

Allt efter en rad uppgifter som framkommit från en genomförd granskning av DT.

Bland annat ska ett antedaterat dokument om bisyssla för Tiina Ohlsson tagits fram när DT efterfrågat dokumentet, som signerats av dels ordförande Leif Nilsson, men också vice ordförande Sofia Jarl (C).

Under fredagskvällen höll representanter för centerpartiet i Dalarna ett telefonmöte för att diskutera den uppkomna situationen Region Dalarna.

I ett pressmeddelande väljer nu Centerpartiet att rikta kritik mot hur Socialdemokraterna har agerat i frågan om Tiina Ohlsson och Leif Nilsson.

– Framtiden för regionchefen för Region Dalarna är egentligen en fråga för Region Dalarnas direktion, men eftersom Socialdemokraterna genom sitt verkställande utskott har förklarat att de saknar förtroende för regionchefen är den frågan i praktiken redan avgjord. Vi anser ändå att den granskning som Moderaterna har föreslagits ska genomföras, säger Peter Helander.

Däremot väljer Centerpartiet att stötta sin vice ordförane i Region Dalarna, Sofia Jarl.

– Socialdemokraterna gör frågan till att handla om regiondirektören och ordföranden. Förtroendet för Sofia Jarl blir därför en icke-fråga. Jag ha, som jag sagt hela tiden, fullt förtroende för Sofia Jarl, kommenterar Peter Helander.

FAKTA/Detta har hänt

DT:s granskning – detta har hänt:

16/11 DT publicerar en artikel där kritik mot regiondirektör Tiina Ohlsson läggs fram. Huvudkritiken rör en hemlig arbetstidskartläggning av en avdelning som pågått i fem månader, men det finns även kritik bland annat om Ohlssons folkbokföringsort och om att hon attesterat bluffakturor för nästan 100 000 kronor. Ohlsson bemöter kritiken i en artikel i samband med den publiceringen.

17/11 Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson håller med om delar av vad som sagts, men ger sitt stöd till Ohlsson.

14/12 DT avslöjar att Tiina Ohlsson fattat beslut att anlita en av landets mest kända mediekonsulter för krishantering. Priset var 312 500 kronor inklusive moms.

16/12 DT:s politiske redaktör riktar hård kritik mot Tiina Ohlssons köp av krishantering.

18/12 Region Dalarnas ordförande, samt en rad av dess chefer uttalar, i ett svar till Runnberg, sitt stöd för Tiina Ohlsson och pekar ut en enskild medarbetare som påstås driva en vendetta mot henne.

20/12 Den person som pekas ut av ledningen talar ut i DT. Personen har inte namngetts i ledningens öppna brev, men personen säger att den blivit namngiven av Leif Nilsson på ett stort personalmöte på Region Dalarna. Leif Nilsson förnekar detta.

20/12 Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson intervjuas av DT:s reporter. Nilsson frågar i intervjun varifrån denne fått källskyddat material, vilket kan vara olagligt enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Nilsson menar att den person som pekats ut har hotat med att gå till medierna. I intervjun medger Nilsson också att Paul Ronges tjänster varit för dyra. Leif Nilsson menar att han visserligen är en av undertecknarna, men inte står bakom allt i det öppna brev som ledningen skickat ut.

20/12 Flera experter på yttrandefrihet kritiserar Region Dalarnas syn på meddelarfrihet och Leif Nilssons fråga om källskyddat material.

20/12 Ingen av de chefer som undertecknat det öppna brevet vill uttala sig.

21/12 Moderaterna i Region Dalarnas styrelse är kritiska till hanteringen: "Nu har man ställt till det"

22/12 DT avslöjar att krishantering var något som Region Dalarnas upphandlade kommunikationsbyrå redan erbjöd. Rutinerna för upphandling följdes inte när Paul Ronge kontrakterades.

27/12 DT avslöjar att ett beslutsprotokoll upprättades och skrevs under först efter att DT:s reporter efterfrågat det. "Kan vara olagligt", enligt juridisk expertis. Sofia Jarl (C) menar att hon trott att allt var korrekt hanterat.

28/12 Moderaterna i Region Dalarnas styrelse kräver att revisorerna utreder alla turer: "Ledningen kan behöva bytas ut".

29/12 "All den kritik som har förts fram är väl underbyggd" säger en tidigare anställd på Region Dalarna som berättar om att kritik inom organisationen kunde leda till repressalier.

29/12 Socialdemokraternas aviserar att de saknar förtroende för Tiina Ohlsson och att Leif Nilsson också får kliva av.

29/12 Peter Hultqvist, ordförande för Socialdemokraterna Dalarna, redogör för skälet till beslutet från partiet.

29/12 Så tycker s-topparna om framtida ledning för Region Dalarna.