Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen för vindkraften tilltar – krav på att politiker agerar

Priset för elcertifikat slår i botten och nu ökar kraven bland vindkraftsaktörer att politikerna ska agera.

På fredagen hade priset visserligen nått över 50 kronor per certifikat, från att tidigare i veckan ha legat på bottennivån 39 kronor, motsvarande 3,9 öre/kWh. Men prisnivån är historiskt låg och ställer vindkraftsägare inför svåra dilemman.

Elcertifikatet ger ett viktigt extra tillskott för producenter av förnybar energi.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera vindkraftsbolag gå i konkurs den närmsta framtiden", säger Christian Holtz, energiexpert på börsnoterade konsultjätten Sweco, till Dagens Industri.

Prisraset på elcertifikat har varit 70 procent sedan i höstas och nu höjs röster för att politikerna ska ingripa.

– Politikerna har ju ett ansvar för systemet och om många bolag går i konkurs eller gör stora förluster riskerar förtroendet från investerarna att försvinna, säger Jan Sandström, energibranschanalytiker på Swedbank till DI.

Energiminister Ibrahim Baylan har dock hittills nöjt sig med att påminna om en kommande proposition angående fortsatt utbyggnad av förnybar el.