Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraven för Trumps mur mot Mexiko: Hög, svårgenomtränglig och estetiskt tilltalande

Den ska vara hög, svår att klättra över eller slå sig igenom och smälta in i landskapet på ett tilltalande sätt.
Kriterierna för muren som president Donald Trump planerar att bygga på gränsen mot Mexiko har lagts fram – snart kan intresserade byggföretag presentera sina förslag.

Annons

Det planerade bygget är ett av de största statliga byggprojekten i USA:s historia och med en uppskattad prislapp någonstans mellan 10 och 25 miljarder dollar, även om kravlistan som släpptes i fredags inte uppger någon budget, skriver CNN.

Amerikanska medier återberättade i helgen vad som finns med i kravlistan. Muren ska till exempel:

+ Vara hög – omkring 10 meter, men minst 5,5 meter kan accepteras.

+ Vara omöjlig att klättra över utan stege, och det ska vara svårt att använda sig av klättringsverktyg.

+ Kunna stå emot försök att tränga igenom eller under. Muren ska kunna stå emot angrepp med exempelvis slägga, yxa eller slagverktyg i minst 30 minuter, men gärna mer än fyra timmar.

+ Ha en tilltalande färg som matchar landskapet på den amerikanska sidan. Initialt sades att muren bör byggas av betong, men andra konstruktioner kan nu övervägas. Till exempel kan genomskinliga sektioner vara av intresse för att gränskontrollanter ska kunna se igenom muren.

Intresserade byggföretag har nu två veckor på sig att lämna in sina förslag. Tio meter långa prototyper kommer sedan tas fram från de bästa förslagen. Prototyperna beräknas kosta uppåt 500 000 dollar vardera att tillverka.