Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krafttag mot nedskräpning – Vasaloppsåkarna riskerar tidstillägg

Det kastas alldeles för mycket skräp längs spåret under loppen under Vasaloppsveckan. Nu tas krafttag av arrangörerna för att komma tillrätta med problemet. Den som ertappas med att skräpa ned bestraffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Vasaloppsspåret klassas som ett naturreservat och marker ägs av totalt 900 olika markägare. Under åtskilliga år har Vasaloppet arbetat efter nolltolerans med nedskräpning som är förbjudet enligt svensk lag.

– Tyvärr har skräpet i spåret snarare ökat på senare år och som ett led i vårt hållbarhetsarbete där vi har miljöarbetet i fokus väljer vi nu att se till att det blir märkbara konsekvenser för den som bryter mot regeln, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Kan kosta Vasaloppet 500 000 kronor

Sju nya skräpzoner placeras ut på lämpliga platser mellan de ordinarie sju kontrollerna och tydliga skyltar och symboler ska visa var man får slänga skräp.

– Vi är inte ute efter att sätta dit någon samtidigt som vi vill visa att vi tar hållbarhetsfrågorna på stort allvar. I dag återvinner vi cirka 15 tonpappersmuggar och arbetar för att få till 100 procent källsortering men här behöver vi våra deltagares hjälp, säger Eva-Lena Frick.

Regeln med tidstillägg på 15 minuter gäller för alla deltagare och i samtliga tio lopp under vinterveckan. Åkare som ertappas med att skräpa ned efter spåret kan i Vasaloppet bestraffas med att han eller hon flyttas ned ett startled i seedningen inför 2018 års lopp.

En särskild dialog förs när det gäller elitåkarna, enligt arrangörerna. Vasaloppet kräver att varje team själva ansvarar för och plockar upp det skräp som slängs längs med spåret.

LÄS ÄVEN: Gemensam start även i år