Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig ökning av gonorré i Dalarna – få unga använder kondom

Förra året anmäldes 27 fall av könssjukdomen gonorré i Dalarna. Det är en ökning med 80 procent om man jämför med året innan. En av anledningarna tros vara att få unga använder kondom.

Det är Nyhetsbyrån Siren som sammanställt preliminär statistik från Folkhälsomyndigheten, som visar att det under förra året anmäldes 1 781 fall av gonorré i landet, vilket är rekordmånga. Under de senaste 29 åren har siffran aldrig varit så hög som nu.

I Dalarna har siffran anmälda fall av gonorré ökat från 15 anmälda fall år 2015 till 27 stycken förra året, vilket är en ökning på hela 80 procent. Det gör att Dalarna hamnar på en åttonde plats av landets alla län när det gäller antal gonorré-fall per 100 000 invånare förra året. Och under en period på 20 år har antalet gonorré-fall ökat med nästan 235 procent i Dalarna.

Orsaken till den stora ökningen i antalet anmälda fall av gonorré tros vara faktorer som låg kondomanvändning bland unga och att antalet personer som testar sig också har ökat markant senaste åren.

– Betydligt fler testar sig nu för tiden vilket har bidragit till att fler smittade upptäcks. Det är bra att vi upptäcker fler fall i tid. Om man går obehandlad kan man få komplikationer senare i livet eller så för man smittan vidare, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Fakta: Gonorré

Gonorré är en könssjukdom som orsakas av en bakterie och överförs genom vaginala, anala och orala samlag.

Man kan ha gonorré utan att veta om det, eftersom sjukdomen inte alltid ger några symptom.

Symptom på sjukdomen är bland annat sveda när man kissar, flytningar, svullna ögon eller ont i pungen.

Gonorré ingår i smittskyddslagen, vilket innebär att man är skyldig att testa sig om man misstänker att man har sjukdomen.

Källa: 1177 Vårdguiden

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android