Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig kyla stänger Malmbanan

Den kraftiga kylan har fått trafikverket att stänga av Malmbanan norr om Boden.
– All trafik är stoppad, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.
Tågbanan kan som tidigast användas igen vid sextiden på torsdagskvällen.

Tågresenärer fastnade i natt i norrländska Nattavaara efter att tåget de färdats i havererat i den stränga kylan. Nu har tågbanan norr om Boden stängts av helt för trafik.

– Järnvägen är byggd av ett material som är väldigt skört. Den består av metall som inte klarar av extrem kyla så bra. Det finns en uppenbar säkerhetsrisk eftersom det kan bli rälsbrott. Det kan även bli problem med kontaktledningen och tåget kan drabbas av läckage, säger Niclas Härenstam.

Trafikverket har stängt av Malbanan fram till klockan sex på torsdagskvällen. Om kylan håller i sig kan det ta ytterligare tid innan banan öppnas.

Passagerarna som fastnade på tåget i Nattavaara kom vid sextiden fram till Luleå.

– Vi har ordnat med ersättningsresa för de drabbade. Några som skulle söderöver med nattåget har vi bokat hotellrum åt. De kan få åka med nästa nattåg.

Kommer ni att kompensera resenärerna?

– Vi är enligt lag skyldiga att ersätta dem med hälften av respriset. Men vi kommer att vara extra generösa i det här fallet eftersom det rör sig om sådana extraordinära omständigheter. Passagerarna har dessutom redan fått hotellrum och tre hundra kronor att handla för i butiken.