Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körkortsdispens för synfältsbortfall

Personer som fått sitt körkort indraget på grund av synfältsbortfall har för första gången har för första gången beviljats dispens av Transportstyrelsen.

Deras körförmåga har testats i en simulator och bedömts som trafiksäker. Det handlar om fem personer som fått dispens i den första omgången.

Varje år får Transportstyrelsen upp till 200 ansökningar om medicinsk dispens.

Omkring 80 procent är kopplade till olika typer av synnedsättningar, till exempel synfältsbortfall orsakade av diabetes, stroke eller hjärntumör. De flesta får avslag på sin ansökan.

– Simulatortesterna ger oss tillförlitligt underlag att bedöma hur synfältsdefekter påverkar trafiksäkerheten. Många personer som fått sitt körkort återkallat på grund av synfältsdefekter argumenterar för att de kan kompensera för sina synfältsbortfall. Men tidigare har det inte funnits någon metod för att på ett objektivt sätt styrka detta, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen, på Transportstyrelsens hemsida.

FAKTA: Synfältsdefekter

Synfältsdefekter, kallas ibland "brister i vidvinkelseende" och innebär att man har svårt att upptäcka snabba skeenden i trafiken.

Det finns en tydlig risk att man kan köra på en medtrafikant. Detta gäller särskilt cyklister och gångtrafikanter som plötsligt dyker upp från sidan.

De vanligaste orsakerna är ögonsjukdomen grön starr, tillstånd efter en stroke eller att man har ögonskador orsakade av diabetes. Ofta är man själv inte medveten om sina synfältsdefekter, och det är vanligt att synskärpan är normal.

Synfältsdefekter kan i dag inte avhjälpas med glasögon eller andra hjälpmedel.

Källa: Transportstyrelsen