Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstverken som kan bli tsunamimonument

En amfiteater som pekar mot stjärnorna och en lysande cirkel i trädtopparna. Nu presenteras de fem tävlingsbidrag som kan bli minnesplats för flodvågskatastrofens offer.

De fem förslagen ställs ut på Thielska galleriet i Stockholm, i närheten av Blockhusudden där minnesplatsen ska ligga. Den uppförs för att hedra offren i flodvågskatastrofen i Thailand 2004.

– Flera av verken tar fasta på hur naturen och kosmos är stort och människan bräcklig. Samtidigt fångar de viljan att gå vidare, att det finns hopp, säger Magdalena Malm, direktör för Statens konstråd.

Vill ha synpunkter

Vilka konstnärer som står bakom verken avslöjas inte förrän i mars när det vinnande bidraget offentliggörs. Orsaken är reglerna kring offentliga upphandlingar. Enligt Magdalena Malm har intresset för tävlingen varit stort med bidrag från både svenska och internationella konstnärer.

– Det har varit hög nivå och de har verkligen ansträngt sig. Verken är väldigt inkännande och engagerade, säger hon men lägger till att de vill ha fler synpunkter.

– Vi vill inte bara ha beröm och det är därför vi nu visar upp verken.

Från början fanns inga planer på att inkludera namnen på offren, men efter kritik från anhöriga ska namnen nu ingå för dem som vill. En av dem är Malin Wesén, som förlorade tre barn den ödesdigra dagen.

– För mig är det en självklarhet att vilja ha med mina barns namn. De får inte glömmas bort. De behöver en plats där vi kan minnas dem, säger hon.

"Dela sorgen"

Spontant tycker Malin Wesén mest om "The cloud", som påminner om en stjärnhimmel.

– Den känns mest i hjärtat. Men det beror också på var namnen ska stå. Man vill ju komma nära alla de som förlorade sina liv, säger hon.

Verket "Gravitational waves", associerar hon med vågor i sanden.

– Det tycker jag inte om. För mig är ju den tsunamivågen det värsta som har hänt och kommer att hända mig. Jag vill inte ha något som påminner om den.

Svåra att förstå

Enligt Anna Micro Vikstrand, konstvetare vid Uppsala Universitet, är bilderna dock ganska otydliga, vilket är det vanligaste felet vid offentlig konst.

– Därför blir det ofta negativa debatter, för att folk inte förstår hur man har tänkt, säger hon.

Hon tycker det är märkligt att tre av förslagen utgår från stjärnhimlar, som inte relaterar till flodvågen. Samtidigt tänker hon att verket som visar ett slags vågor kan kännas hotfullt.

– Det är en svår balansgång. Det ska påminna, men inte påminna för mycket. Platsen är väl vald för den är vacker och man ser vattnet. Hade monumentet legat precis invid vattnet hade det kunnat bli för jobbigt.

FAKTA: MINNESPLATSEN

► Verken har valts ut av Statens fastighetsverk och Statens konstråd tillsammans med jurygruppen som består av anhöriga och sakkunniga.

► Budgeten för utformningen av minnesplatsen är sju miljoner kronor. Bidragen visas för allmänheten från och med den 13 januari och fram till den 29 januari. De kommer även att kunna beskådas på Statens konstråds hemsida. Vinnaren utses i mars och det färdiga verket ska invigas våren 2018.

► Namn på offer kommer att vara en del av verket och från och med den 12 januari kan anhöriga, om de önskar det, anmäla namn på omkomna. Information om hur man anmäler namn som ska stå med på minnesmärket finns på Statens konstråd och Statens fastighetsverks hemsidor.

FAKTA: HÄR ÄR TÄVLINGSBIDRAGEN

► "016 ST": En kombination av en amfiteater med referenser till de astronomiska observatorier som finns i Sydostasien. En påle pekar mot stjärnbilden Pegasus, som är synlig i december, både Sverige och i Sydostasien.

► "Gravitational waves": Gravitationsvågor i form av en dubbelspiral, integrerade i skogsdungen. Det är gravitationsvågen som uppstår när två svarta hål möts. Det finns gångar i landskapet och offrens namn är ingraverade i svart järn på kortsidorna.

► "Minnessten": Tre minnesstenar formade som bord. I det första är alla namnen ingraverade, nästa bord är för reflektion och det sista är ett socialt bord där man kan mötas, ha med sig en picknick och där det finns glädje och hopp.

► "Nautilus": Konstnären har format en spiral där man kan gå in i ett slags centrum. Det har mycket fokus på naturmaterial och urformen av snäckan. Det är en geometrisk form som återkommer i naturen.

► "The Cloud": En stor cirkel i nivå med trädtopparna. Det är en struktur med 543 belysta punkter – så många svenskar som omkom i katastrofen. Det finns även vattenånga som kommer ut som ett upplyst moln mot stjärnhimlen.

Källa: Magdalena Malm, Statens konstråd