Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner kan ge bistånd till begravningar – vissa skillnader i dalakommunerna

När en person avlider och dödsboet helt eller delvis saknar tillgångar kan kommunerna hjälpa till med ekonomiskt bistånd till begravningen, vilket kallas begravningshjälp.
Lavendla Begravningsbyrå har gjort en undersökning för att se vilket maxbeloppet i landets kommunerna är.
Undersökningen visar en del skillnader mellan dalakommunerna.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

40 år sedan premiären av Trafikmagasinet – firas med minnesprogram: "Har blivit retro"

Fikaguide: Här är samtliga kaféer i Dalarna som är med i White Guide – och resten av Sverige

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Det är dock upp till varje kommun att bedöma hur mycket pengar som behövs för att arrangera en värdig begravning. Socialstyrelsen har angett ett halvt prisbasbelopp som ett rekommenderat maxbelopp för begravningshjälpen, vilket motsvarar 22 750 kronor.

Lavendlas undersökning visar dock stora skillnader bland kommunerna när det gäller detta bidrag, från Ljusdals kommun som erbjuder maximalt 34 125 kr i begravningshjälp till Haninge kommuns 7 280 kronor, en skillnad på nästan 27 000 kronor.

- Innan genomförandet av vår undersökning hade vi en stark känsla av att det förelåg stora skillnader mellan kommunerna. Att det i vissa fall skulle skilja så mycket som 26 000 kronor hade vi dock aldrig kunnat ana, säger Jakob Nordström, vd på Lavendla Begravningsbyrå, i pressmeddelandet.

Han fortsätter:

– Det är klart att det får en stor inverkan på begravningen om biståndet är lågt. I de kommuner där beloppet är lägre ser vi ett tydligt mönster där anhöriga går in och skjuter till med egna pengar. Något som de inte ska behöva göra.

När det gäller Dalarna så har 9 av 15 kommuner deltagit i undersökningen.

"Alla förutom Leksand och Borlänge kommun beviljar upp till 22 750 kronor i bistånd. I Borlänge är maxbeloppet 21 840 kronor, det vill säga 910 kronor lägre än i övriga. I Leksand är maxbeloppet 20 475 kronor det vill säga 2 275 kronor lägre", skriver Lavendla i pressmeddelandet.

Dessutom har Lavendla reagerat på en sak som sker i Borlänge, Ludvika, Mora och Vansbro kommun. "De öronmärker en viss andel av biståndet till köp av gravsten. Detta är inte helt oproblematiskt eftersom det innebär att familjer som väljer alternativa gravskick, exempelvis minneslund där gravsten inte behövs, totalt sett får mindre pengar att röra sig med", skriver begravningsbyrån i pressmeddelandet.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här