Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen skippar påskfjädrar – av hänsyn till fåglarna

Organisationen Djurens rätt har kartlagt vilka av landets kommuner som väljer en fjäderfri påsk. Två kommuner i Dalarna skippar fjädrarna av hänsyn till fåglarna.

Enligt Djurens rätts kartläggning så kommer de flesta påfjädrarna i Sverige från kalkoner i USA:s köttindustri. Hittills har 21 kommuner i landet meddelat till Djurens rätt att de inte kommer pynta med påskfjädrar i år. Med på den listan finns Rättviks kommun.

Tidigare i år kom ett medborgarförslag in till Leksands kommun om att kommunen borde sluta använda fjädrar som påskpynt på gator och torg. Det eftersom fjädrarna ofta är importerade och har framställts på ett sätt som varit plågsamt för fåglar.

Nu meddelar Leksands kommun på Facebook att man av hänsyn till fåglarna valt att ta bort fjädrarna och istället pynta påskträdet på Torget, som redan nu ska vara på plats, med tyllremsor i olika färger.

– Vi har valt att sätta upp ett påskträd extra tidigt i år, eftersom det är svårt att se resultatet när trädet ligger på marken, säger Johanna Jobs, som ansvarar för dekorationerna, i inlägget på Facebook.

Dekorationerna kommer sättas upp på olika platser i Leksand, Insjön och Siljansnäs.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android