Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen satsar på ett naturvårdsprojekt

Markchef Ulf Lademyr får i uppdrag att leda en utredning som ska ta fram en policy för kommunens innehav av skogar och åkermark. 

Kommunen äger runt 700 hektar skogsmark och kring 350 hektar åkermark.

Varför äger kommunen skog, vad ska man ha den till och hur ska den brukas är frågor som ska besvaras.

Kommunen kan för detta söka ett så kallat LONA-bidrag från Länsstyrelsen. Det är kommuner, organisationer, företag och lokala aktörer som kan söka LONA-bidrag (bidrag till lokala naturvårdssatsningar) med upp till 50 % av den totala kostnaden för naturvårdsprojektet.

Bakom projektet ligger ett medborgarförslag från Kristina Hallin, ordförande i Folkare Naturskyddsförening.

Syftet är att främja ekosystemet inklusive den biologiska mångfalden.

–Det skulle kännas bra med en skogsplan. I översiktsplanen finns det en märklig formulering och naturvård har ganska låg prioritering, säger kommunekolog Peter Klintberg.

Särskilt omnämns ett tufft mål som anges i kommunens naturvårdsplan från 2009. Det gäller att senast 2025 få tillbaka den vitryggiga hackspetten som häckfågel i kommunen.För att uppnå detta mål gäller att inte bara kommunen utan också andra skogsägare satsar på olika åtgärder, till exempel gynnar lövträdsbestånd.