Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kombinerade förskolan/äldreboendet ska granskas – ett steg närmare byggstart

I går beslutade kommunens plan- och näringslivsutskott att detaljplanen för planerade förskolan/äldreboendet i Balders hage ska ut på granskning.

Planerna att bygga en kombinerad förskola och äldreboende har pågått länge och grundar sig i att köerna till både äldreboenden och förskolor varit långa i Avesta kommun.

Redan i oktober 2014 pratade Mikael Westberg (S), bildningsstyrelsens ordförande om behovet av att bygga nytt och att ambitionen var att samarbeta med omsorgsstyrelsen kring byggandet av ett kombinerat äldreboende/förskola. Över ett år senare, i februari 2016, togs det första politiska beslutet att påbörja planeringen av byggnaden när bildningsstyrelsen sa ja. Det följdes av positiva beslut från omsorgsstyrelsen och från det kommunala bostadsbolaget Gamla Byn AB.

Under måndagen togs det senaste politiska beslutet rörande Balders hage när Avesta kommuns plan- och näringslivsutskott sammanträdde.

– Vi antog granskningen. Detaljplanen kommer vara ute i två veckor. Är alla nöjda kommer det senare att antas i kommunfullmäktige, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Detaljplanen för Balders hage har redan varit ute på samråd där flera synpunkter kom in. Bland annat påpekade Länsstyrelsen i Dalarna att bullret från Outokumpu är för högt. Tjänstemännen på kommunens miljö- och byggenhet tog fram en lösning på problemet som de hoppas att länsstyrelsen är nöjda med.

– Man ska placera själva byggnaden så att den blir en skärm mot bullret från Outokumpu. Vi tycker att vi lyckades lösa den frågan, men det återstår att se vad länsstyrelsen säger, förklarar Peter Granqvist, planingenjör på Miljö och bygg.

I dag är Balders hage en skogsdunge på ungefär 1,6 hektar. När bygget står klart, förhoppningen är i slutet av 2018, kommer det se annorlunda ut.

– Tanken är att det blir en ganska stor byggnad på fyra våningar. Den ska inrymma äldreboende, förskola i markplan och som det ser ut även nattis, säger Peter Granqvist och fortsätter:

– Jag tror att blir ett trivsamt område när det är bebyggt.