Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kockelever är laddade för att tävla i Årets kockteam: "En jättebra erfarenhet"

Två team från Hushagsgymnasiet i Borlänge deltar i kocktävlingen Årets kockteam som avgörs i Smedjebacken den 11 mars.
– Jag ser det som en jättebra erfarenhet att bära med sig efter skoltiden, säger Irma Svarf, en av de sex eleverna från Hushagsgymnasiet.

Den 11 mars arrangerar Gysam en kocktävling för gymnasieelever med syfte att få fler ungdomar att söka till restaurang- och livsmedelsutbildningarna i länet. Kockteam från Falun, Borlänge, Leksand och Smedjebacken gör upp om titeln Årets kockteam, tävlingen avgörs på Smedenskolan i Folkets hus i Smedjebacken.

Läs även: Unga kockar gjorde upp i Kockduellen

I ett pressmeddelande från Falun-Borlänge-regionen inför tävlingen presenteras några av Borlängedeltagarna. Irma Svarf, Wilma Englöf och Joakim Axelsson på Hushagsgymnasiet i Borlänge bildar ett av lagen som ska vara med och tävla i Årets kockteam. – Många verkar tro att det här inte är en riktig utbildning, att matlagning är en hobby som man inte behöver utbildning för att klara av. För mig handlar det om så mycket mer än att bara laga mat. Tack vare utbildningen har jag fått se hur brett yrket faktiskt är och vilka karriärmöjligheter som finns, säger Wilma Englöf.

Hon fortsätter:

– Vi läser massor av olika livsmedelshanteringskurser, så som hygien och ansvarsfull alkoholhantering vilket gör att man får upp ögonen för andra yrken, förutom bara kockyrket, säger Wilma Englöf.

Läs även: Kocktävling ska locka fler till restaurangbranschen

I pressmeddelandet berättar Wilma, Irma och Joakim att de alla tre har märkt av kockbristen som finns i Sverige och de får ofta erbjudanden från arbetsgivare om extra- eller sommarjobb.

– Man behöver inte ens leta jobb aktivt, när man är klar med den här utbildningen får man jobb direkt, om man vill. Det är det som är så kul med yrket, du kan välja att göra karriär på hemmaplan eller att åka utomlands och jobba, säger Irma Svarf.

Irma, Wilma och Joakim har lite olika mål med sin utbildning, Irma vill jobba på en Michelinkrog någonstans i världen, Wilma med a la carte på en restaurang i Paris och Joakim vill bli kökschef i New York. Men först ser de fram emot tävlingen den 11 mars.– Det ska bli jättekul. Jag är inte med för att vinna i första hand, utan jag ser det mest som en jättebra erfarenhet att bära med sig efter skoltiden, säger Irma.

Läs även: Görgen älskar att göra roliga saker

Huvuddomare för tävlingen är Marcus Hallgren från Svenska kockars förening och Görgen Tidén har tagit fram den råvarukorg som eleverna ska använda sig av i tävlingen. I samma lokal som tävlingen (som arrangeras på Smedenskolan i Folkets Hus i Smedjebacken), kommer det även att vara en mässa där lokala producenter får visa upp sig och bjuda på smakprover.

Fotnot: Gysam drivs av Falun Borlänge-regionen och är ett samarbete mellan gymnasieutbildningarna i elva av Dalarnas kommuner.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android