Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klass 1-varning för snöfall i Dalarna - men till kvällen kan det bli sol

SMHI går ut med en klass 1-varning för snöfall i Dalarna - utom i Dalafjällen.
Det kan komma upp emot 15 centimeter nysnö under onsdagen.
– Det ymninga snöfallet kommer att pågå under förmiddagen innan det drar bort, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

TV: Hör meteorolog Christoffer Hallgren om dagens väder - från snöfall till sol.

Ett kraftigt snöväder drog in över Dalarna under natten och onsdagsmorgonen och orsakade en hel del störningar, inte minst i trafiken med halkigt vägläg i stora delar av länet, kombinerat med dålig sikt, på grund av snö och blåst.

Ett par mindre trafikolyckor inträffade under morgonen. En lastbil kanade av riksvägen vid Ruptjärn, norr om Falun, tidigt på morgonen. Ingen person skadades. Strax därefter blev två bilar stående i Karlsviksbacken mellan Falun och Borlänge.

Vid halv niotiden krockade en lastbil med en personbil i höjd med ABB i Ludvika. Även där var det besvärligt väglag.

Strax innan klockan 11.00 fick fyra lastbilar problem på vägarna – en av dem på väg 69 strax norr om Rällsjöns rastplats i riktning mot Rättvik. Enligt Trafikverket stod lastbilen still halvvägs ut i körfältet vilket orsakade störningar i trafiken.

Den andra lastbilen fick problem på väg 671 mellan Viksmanshyttan och Jälkarbyn i Hedemora kommun. Där blev det kortare stopp under bärgningsarbetet.

Även på riksväg 70 Avesta-Sala körde en lastbil fast och kunde inte av egen kraft ta sig vidare. Det var vid Brovallen, utanför Avesta, och bärgning av lastbilen ska genomfördes, något som påverkade trafikens framkomlighet.

Den fjärde som var stillastående fanns på länsväg 293 Falun-Borlänge. Lastbilen tog sig inte upp för backen vid Vallmora.

Vid Klockan 13.30 var det en ny lastbil som fick problem. Den här gången på E16, Borlänge-Djurås, i höjd med Amsberg.

Det var även besvärligt för fotgängarna under morgonen, som trampade fram i tung blötsnö som lagt sig i ett tungt lager ovanpå bitvis isiga gångvägar.

Enligt Foreca beräknas det komma mellan 5-15 centimeter under förmiddagen, med temperaturer från -1 till ett par plusgrader. Snöfallet drar dock bort under eftermiddagen och framåt kvällen kan solen titta fram.

– Så fort snöfallet dragit bort luckras molnen upp och det blir förhoppningsvis lite solsken under eftermiddagen, säger Christoffer Hallgren.

I och med snöfallet drar bort så klarnar det upp och temperaturen sjunker till kvällen. Det förväntas då bli mellan 5 och 10 minusgrader.

Läs även: Två personbilar i trafikolycka på riksvägen

FAKTA

Definition för Varning klass 1 snöfall: Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar.

*källa: SMHI