Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kent Ekeroth (SD) åtalas efter krogbråk i Stockholm: "Han tog sats, och slog till"

Kent Ekeroth som sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna åtalas efter att han misstänks ha slagit en annan man.
Misshandeln inträffade i Stockholm november förra året.

Den 24 november som riksdagspolitikern Kent Ekeroth var inblandad i ett bråk i kön in till en krog.

Efter att tidigare på kvällen ha blivit avvisad från krogen på grund av för hög berusning, kom Kent Ekeroth tillbaks. Men även denna gång fick politikern vända i dörren.

– Jag ska vara ärlig med dig, det du kommer inte komma in här, och det är för att vi inte kan garantera din säkerhet, ska dörrvakten ha sagt, enligt Kent Ekroths livvakt på Säpo.

Gruff i kön

Ett gruff ska ha inträffat mellan Ekeroth och en annan man i krogkön. Ekeroth ska enligt åtalet ha slagit till mannen.

– Då så la jag en kommentar i stil med, "var det kul med järnrören", varpå han då kommer fram till mig, på ett uppkäftigt vis, och lägger någon kommentar, tar tag i mig och slår till mig på, i ansiktet, säger 20-åringen, som ska ha blivit utsatt för misshandeln, i förhör.

Den 20-åriga mannen uppger i förhöret med polisen att han blivit slagen med en halvknuten näve i ansikte.

– På en gång så kom hans liksom livvakter så det var väl mer att jag, jag var i chock så jag stod still liksom och så springer hans livvakter dels fram till honom och så springer en fram till mig, och så då säger den här livvakten till mig, "vi vet att det var Kent som gjorde fel".

Förnekar brott

Kent Ekeroth hävdar själv i förhör med polisen att han inte gjort sig skydlig till brott.

– Det som hände var att jag instinktivt i nödvärn värjde mig mot en fysisk attack från den här personen, som föregicks precis av ett hot mot mig också och lämnade sedan omedelbart platsen, säger han.

Chefsåklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren har under fredagen lämnat in stämningsansökan till tingsrätten.

Partiledaren Jimmie Åkessons uppmanade Kent Ekeroth att ta time out från sitt uppdrag i riksdagens justitieutskott efter att krogbråket blev allmänt känt. Nyligen slutade Ekeroth som partiets internationella sekreterare.

Kan avsättas

Sverigedemokraternas partiledare tycker att Kent Ekeroth inte ska ägna sig åt politik något mer.

- Jag kan tycka att det är rimligt att han under den tiden tar time-out från all politisk verksamhet, och också lämnar sin plats i justitieutskottet, permanent, säger Jimmie Åkesson (SD), till Ekot.

Tingsrätten kan även de ta ett beslut om att Kent Ekeroth inte är lämplig att få ha kvar sitt riksdagsuppdrag och avsätta honom.

Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Martin Kinnunen dömdes förra året av Svea hovrätt för bokföringsbrott – men hovrätten tyckte ändå att han kunde sitta kvar i riksdagen.

Snabb högersving

Bevisningen mot Ekeroth består bland annat av förhör med hans livvakter från Svenska säkerhetspolisen (Säpo), vakter och andra vittnen. Även en film från övervakningskameror på platsen finns med som bevis.

– Ekeroth gör en snabb sving med höger arm mot personen i kön. Tumult på platsen uppstår, vakter rusar ut och folk runt omkring reagerar, skriver en polis som sett filmen. i ett PM.