Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlek vid första ögonkastet för Vera och Annika – "Det är skillnad på att renovera med en kvinna"

De hittade varandra på nätet och skulle bara ses över en fika. Båda lika övertygade om att det i bästa fall handlade om en kompis. Men det blev kärlek vid första ögonkastet och nu renoverar de hus och skriver deckare ihop. I år har de även gjort TV-debut.
– Allt kändes perfekt och vi tänkte båda att det måste vara något som inte stämmer.
– Men än har vi inte hittat något. Vi är jättelyckliga.

Snön ligger vit i trädgårdarna, men spåren finns kvar eftersommarens aktiviteter. Brädor i små högar och skyddande överdrag på trädgårdsmöblerna. Jag knackar på i den ljusgula villan och hör någon gläfsa. I dörren står två kvinnor med böljande hår. De har likadana randiga långkoftor i grå nyanser och tajta byxor med lappar av skinnimitation.

– Välkommen hem till oss. Luna är jättesnäll, hon skäller bara för att hon blir så glad.

Jag kliver in i en ombonad hall och ser rakt in ivardagsrummet. Mot väggen står det två skrivplatser på rad med en lucka. Ungefär som en avlång sekretär.

– Ja, här sitter vi och skriver. Det är Vera som har byggt skrivbordet.

– Det är ju så fult med kontor. Då kom jag på att jag kunde använda en garderob och göra en skrivplats som går att stänga.

När de träffades var båda skilda. Vera stortrivdes på stålverket och Annika som jobbade inom vården tänkte att det var lättare för henne att få nytt jobb. De bestämde sig för att flytta ihop i Veras hus. Hon hade köpt det efter skilsmässan och det mesta behövde rustas.

Det var inte helt lätt att flytta in till någon annan. Men när de väl hade börjat fixa huset tillsammans blev allting mycket enkelt. Nu har de köpt de flesta möblerna gemensamt.

– Det är jättekul att renovera ihop med Vera, säger Annika.

– Det är stor skillnad på att renovera med en kvinna jämfört med en man. Med en man blir man lätt en hantlangare. Men vi är ett jämbördigt team och blir inte sura om den ena gör fel. Takbrädorna till exempel var varken billiga eller lätta att spika upp. Efter ett tag blir man trött i armarna och då är det lätt att missa spiken. En man skulle få ett psykbryt, men vi bara skrattar och fixar till märket med lite tippex. Vi tar det mer lättsamt, säger Vera.

Sovrummet gjorde de först. Slipade golvet, tapetserade och spikade nytt tak. Sänggaveln har Vera byggt. De hittade ingen som matchade möblerna, då byggde hon en egen av cd-hyllor. Rummet går i guld, sandbeige och brunt, med bröllopsfotot och den torkade brudbuketten.

Soffgruppen är också ny. Bullig och mjuk med både gungfunktion och uppfällbara benstöd för att kunna förvandlas till vilstolar. De ville få plats bredvid varandra utan att den ena trillar ner. Nu ligger de här varje kväll. Den sista tiden har de kollat mycket på deckare. För att hämta inspiration.

Hur kom det sig att ni började skriva deckare ihop?

– Jag fick inget nytt jobb och hade skrivit lite tidigare. Då föreslog Vera att jag skulle skriva färdigt min bok. Tanken var att skapa ett jobb åt mig.

Annika skrev och fick napp av ett förlag. Men de hade önskemål om ändringar och då sa hon till Vera; ”Om jag ska klara det här måste du hjälpa mig.”

Det visade sig att de kompletterade varandra. Annika är bäst på att skapa deckarlinjen och Vera är bäst på relationerna. De hade boksläpp i somras och fick många fina recensioner. De medverkar också i den aktuella TV-serien ”Samtidigt i Hofors” och fick uppmärksamhet för att de var kritiska.

– Vi gillar programmet. Kritiken riktar vi mot produktionen, inte mot de medverkande. De sa att de ville ge en varm och kärleksfull dokumentär om orten. Men lyfte fram ett konfliktfyllt material som har skapat hätska debatter. Vi saknar den stora bilden av Hofors, dess historia, idrotten och engagemanget. Men oavsett vad man tycker hoppas vi att att serien kommer att gynna bygden.

På matbordet står tunga ljusstakar tillverkade av restprodukter från stålproduktionen. Veras återbruk och design. Köket är litet men trivsamt och står på tur att bli renoverat. Annika tycker om att skapa rätter av det som finns hemma. Härom kvällen gjorde hon morotsrösti, stekta äpplen med honung och curryröra och fick smakerna att gifta sig med varandra.

En trappa upp finns ett barnrum med leksaker och rosa överkast. Där bor barnbarnen när de sover över hos farmor och mormor.

– De tycker inte att det är konstigt att vi bor ihop. De brukar säga ibland att ”man får tycka om vem man vill.”

Den vanligaste frågan från andra vuxna är; ”Men vem är det som är mannen?”

– Men jag ser ingen man, det finns ingen. Vi tycker om kvinnligt båda två.

På bröllopsfotot står två prinsessor i långa, vita klänningar med samma frisyr och en gemensam bukett. Det var första gången de klädde sig lika. I dag har det blivit deras grej, som ett marknadsföringsknep. Det var på bokmässan de insåg att de måste göra något för att synas i mängden. De kom att tänka på sin första pridefestival när de fick stor uppmärksamhet för att de hade likadana linnen. Nu klär de sig alltid lika i offentliga sammanhang.

Nästa deckare är redan på gång och den kommer till stor del att utspela sig i Hofors.

– Vi älskar Hofors. Det är vackert här och människorna är fantastiska.

(fakta)

Vera och Annika Ahlverström

Hur de träffades: På dejtingsajten QX

Familj: Båda har vuxna barn och barnbarn, tillsammans har de lapoo-hunden Luna

Jobb: Vera är ugnsskötare på Ovako, Annika är personlig assistent.

Bor: Ihop sedan 2012 i Robertsholm i Hofors i huset byggt 1908, innan bodde Annika i Borlänge

Inredning: Soffgrupp för kvällsmys med utfällbara benstöd, en skrivmöbel för två med stängbar lucka av en garderob, sänggavel av cd-ställ och tunga ljusstakar av restprodukter från stålproduktionen

Aktuella: Medverkar i SVT-serien ”Samtidigt i Hofors” och debuterade med deckaren ”Lustjakt” i somras

Bloggadress: www.lotusblomster.blogspot.se

Därför har de lika kläder: Som marknadsföring, ett sätt att synas i mängden.