Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kändisförare" stoppade av polisen – bilarna tagna i beslag

I fredags klockan 12.20 stoppade polisen en bil vid Ludvika lasarett. Vid ratten satt en påverkad så kallad "kändis", man i 53-årsåldern från Ludvika.

Strax före 16.00 samma dag haffades ytterligare en för polisen välbekant "notorisk" bilförare, en 31-åring hemmahörande på orten, på Stora Hagenvägen, Grängesberg.

Den gemensamma nämnare i båda fallen är att männen återigen blev rapporterade för rattfylla under påverkan av narkotika, innehav och eget bruk av narkotika – och grov olovlig körning.

Dessutom beslagtogs båda männens bilar, vilket sannolikt medför att bilarna kommer att skrotas.

– Visserligen har bilägarna tre veckor på sig att överklaga. Men är så länge är det ingen som har överklagat, säger Pär Israelsson, utredningschef vid Ludvikapolisen.

Enligt de förenklingar som infördes i Trafikbrottslagen 2015 ska beslagtagna bilar först värderas.

Är bilen värd maximalt 8 500 kronor (en femtedel av prisbasbeloppet) har polisen rätt att skicka bilen till bilskroten, och om värdet överskrider 8 500 kronor är det tingsrätten som fattar beslut om skrotning.

– Den högsta värderingen hittills på en beslagtagen bil för vår del ligger på 1 500 kronor.

– Det finns även ett fall där tingsrätten värderade en bil till någonstans kring 11 000 kronor.

– Men rätten tog i alla fall beslut om att bilen skulle förverkas och skickas till skroten eftersom det handlade om upprepade fall av grov olovlig körning, tillägger Pär Israelsson.

Läs även: Två grova trafikbrott inom loppet av en kvart

Läs även: Tre drograttfyllerister haffade på två dygn

Läs även: Beslagtagen bil försvann