Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Just nu: Avstängning av värmen för asylsökande barnfamiljer skjuts upp en vecka – vi sänder live från Fredriksberg

En konflikt mellan fastighetsägaren och det bolag som hyr lokaler av honom i Fredriksberg har gjort att asylsökande barnfamiljer kan bli utan värme och vatten. I eftermiddag hölls ett möte där fastighetsägaren beslutade att vänta en vecka med att stänga av värme och vatten.

Mehmet Tosun äger den fastighet i Fredriksberg som hyrs av borlängebolaget Swed Craft Powerboats AB, som i lokalerna driver ett asylboende för 150-200 boende.

Enligt Mehmet Tosun är Swed Craft skyldigt honom 183 598 kronor, och han hotade därför under tisdagen med att stänga av båda värme och vatten i fastigheten. Enligt Karl Jansson, delägare på Swed Craft, är dock anklagelserna om obetalda skulder grundlösa.

– Det finns ingen fordran på oss och vi följer det gällande hyreskontraktet, säger Karl Jansson.

Klockan 16 på onsdagen hade fastighetsägaren Mehmet Tosun ett möte för att besluta om man ska stänga av vattnet eller inte, och kom fram till att man väntar en vecka med att vidta sådana åtgärder.

– Det är på grund av barnfamiljerna, säger Mehmet Tosun. Jag har själv barnbarn och kan tänka mig vilken katastrof det skulle bli.

– Jag har pratat med Migrationsverket och de kunde inte flytta de boende på en gång. Det här är jättesvårt för dem också.

Swed Craft är själva beredda med motåtgärder om Mehmet Tosun till slut gör slag i hotet och faktiskt stänger av vatten och värme:

– Det kan bli aktuellt med handräckning från kronofogden och vi har också varit i kontakt med polisen, sägr Karl Jansson. En möjlig åtgärd är också att de boende flyttas till en annan fastighet även om Karl Jansson inte vill gå in på några detaljer:

– Vi har olika planer för hur vi ska undvika att de boende själva behöver lida på något sätt.

Enligt Karl Jansson har man även varit i kontakt med Ludvika kommun som har hjälpt till med olika råd med anledning av den uppkomna situationen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android