Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juiceförpackning och GPS fäller tidigare inbrottsmisstänkta

I dag, fredag, kom domen mot de tre män som misstänkts vara inblandade i flera inbrott i Dalarna. Två av dem döms för grov stöld av tingsrätten och den tredje för häleri.

14 februari startade rättegången mot en man som misstänktes för inbrott i Avesta, en man som var misstänkt för inbrott i Hedemora, Falun och Skärholmen i Stockholm och en man som misstänktes för häleri i Falu tingsrätt.

Vid 11-tiden på fredagen kom domen mot de åtalade. Samtliga tre som åtalades döms mot sitt nekande.

Mannen som åtalades för ett inbrott i en Avestavilla döms för grov stöld och till sju månaders fängelse. Han kommer även utvisas efter att han avtjänat sitt straff och kommer inte få komma tillbaka till Sverige före 2022. Den dömde ska även betala skadestånd på ungefär 1500 kronor.

Rätten menar att det DNA som hittades på en juiceförpackning i huset i Avesta är tillräckligt för att döma mannen för inbrottet. Rätten anser också att den dömdes förklaring till att hans DNA hittats i huset är en efterhandskonstruktion.

Mannen som åtalades för inbrott i Hedemora, Falun och Skärholmen döms för två fall av grov stöld, för inbrotten i Dalarna, och för ett fall av stöld. Han döms till ett år i fängelse och utvisning och får inte återkomma till Sverige innan 2022. Mannen döms även till att betala ungefär 140 000 kronor i skadestånd.

När det gäller dalainbrotten menar rätten att det stöldgods som hittades i lägenheten i Krylbo, där mannen bodde under en tid, tillsammans med den data som Polisen hittade i en GPS i den dömdes bil är tillräckligt för att döma honom. Datan visar bland annat att GPS:en befunnit sig i närheten av Hedemorahuset och Faluvillan när inbrotten inträffade. Rätten menar att mannens förklaring, att andra lånat hans bil, inte håller och att hans uppgifter inte går att kontrollera.

Han döms även för ett inbrott som ägde rum i november i Skärholmen i Stockholm. I det fallet har en man redan dömts, men när inbrottet skedde jagade en polis även en hittills oidentifierad man från platsen in i ett industriområde. Längs vägen tappades bland annat stöldgods och en handske där mannens DNA, i form av blod, hittades. Rätten menar att DNA:t är tillräcklig bevisning för att fälla mannen.

Den tredje åtalade mannen döms för häleri och till villkorlig dom. Åklagaren Jessica Lidén hade även yrkat på att mannen skulle utvisas, men rätten beslutade att inte gå på hennes linje.

Rätten menar att det är uppenbart att den dömde vetat om att det gods som hittades i hans lägenhet varit stulet och har därför gjort sig skyldig till häleri.

Läs mer: Tre män gripna misstänkta för villainbrotten i södra Dalarna

Läs mer: Tre personer åtalas för inbrott i Avesta, Hedemora och Falun

Läs mer: Hälerimisstänkt man släpptes efter rättegången – misstänkta inbrottstjuvar kvar i häktet

Läs mer (PLUS): Åklagaren yrkade på fängelse för de misstänkta inbrottstjuvarna