Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Journalist berättade om Borlänges enorma utveckling som stad

Per Eklund gästade höstens första månadsmöte i föreningen Borlänge HjärtLung och talade om Borlänge – fint eller fult?

Annons

INSÄNT. Ordförande Kaare Andersson hälsade alla nya och gamla medlemmar hjärtligt välkomna till höstens första månadsmöte den 11 september.

Kaare informerade inledningsvis att alla månadsmöten kommer att hållas i Forum Kvarnsveden trots den pågående konkursen.

Glädjande hade ett 100-tal personer kommit för att lyssna till journalisten Per Eklunds föredrag om Borlänge Fint eller Fult?

Bakgrunden till att han hade bjudits in var att Folkrörelsen Arkitektupproret för ganska precis ett år sedan röstade fram Borlänge som Sveriges fulaste stad.

Per Eklund berättade om 150 års utveckling i Borlänge. Såväl samhällsplanering som industri och kultur. Mycket kretsade kring hur järnvägen planerades på 1870-talet och Domnarvet Jernverks samtida bygge och hur det påverkade infrastrukturen.

Åhörarna fick bland annat veta att Borganäsvägen asfalterades 1927 och att det var Sveriges första asfalterade väg. Funkishus byggdes på 1930-talet exempelvis Konsum (sedermera Bibliotek) som ansågs som en stor koloss som placerats mitt i köpingen.

Per berättade även hur Werners Café ersattes av Tempo, hur affärerna sökte sig till Stationsgatan, hur stadsdel efter stadsdel förvandlades från åkrar till bostäder.

Alla som lyssnade intresserat av vad Per Eklund hade att berätta, förstår vilken resa Borlänge varit med om från Borlänge bysamhälle på 1860-talet, bildandet av Borlänge stad 1944 och alla åren därefter.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel