Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jessica Liedberg ger Ester Nilsson liv

Hur gestaltar man en romanfigur som har analyserats, diskuterats och väckt känslor hos så många? Den utmaningen tog sig Jessica Liedberg an när hon tackade ja till att spela Ester Nilsson i "Egenmäktigt förfarande" som nu får premiär på Scalateatern i Stockholm.

Annons

2013 svepte Lena Anderssons roman "Egenmäktig förfarande" in över Kultursverige och satte i gång en långvarig diskussion om den så kallade kulturmannen och maktförhållanden i relationer. Romanen handlar om poeten Ester Nilsson som förälskar sig i konstnären Hugo Rask och ett slags kärleksrelation inleds. Det är också en berättelse om makt, frihet och beroende.

Pjäsen har redan spelats på scen på Uppsala stadsteater och nu sätts den upp på Scalateatern i Stockholm i regi av Eva Dahlman. Jessica Liedberg som gestaltar Ester Nilsson hade inte läst boken när hon fick frågan, men när hon gjort det tackade hon ja.

– Jag har förstås många egna tankar och bilder ur boken som jag använder mig av och så lyssnar jag på Eva Dahlman såklart, säger Jessica Liedberg och skrattar.

Men det är viktigt att ta över karaktären och göra den till sin. Jag har märkt att boken har engagerat och att många har tankar om Ester Nilsson och vem hon är.

Hur hennes Ester Nilsson är vill Jessica Liedberg inte tala om. I stället hänvisar hon till inledningsrepliken, som även inleder Lena Andersson roman: "Ester Nilsson hette en människa".

– Det är den mest geniala inredningsrepliken! Hon är en människa. Hur jag än försöker att beskriva henne kan det inte bli annat än förminskande. Men en människa kan ha många olika sidor. Man kan göra saker som är helt ologiska och som man tänker att man aldrig skulle göra och efteråt tänker att man aldrig skulle ha gjort.

Det är en avskalad produktion med endast fyra personer i ensemblen. Utöver Jessica Liedberg och Krister Henriksson medverkar också Malin Cederbladh, som bland annat spelat Anette Sundberg i humorserien "Solsidan" och komikern samt skådespelaren Ann Westin.

De båda utgör Ester Nilssons väninnekör, de som försöker få henne att inse att relationen är dödsdömd.

När Jessica Liedberg fick rollen gratulerades hon dels för att hon hade fått den, dels för att hon skulle få spela mot den erfarne, välkände Krister Henriksson.

Så här efter flera veckors repetitioner – var det rätt att gratulera dig för det?

– Ja, det tycker jag verkligen att det var. Det är roligt att jobba med en sådan erfaren skådespelare som har gjort så mycket bra grejer. Och så är det kul för att vi är väldigt olika. Men hela ensemblen är fantastisk.

FAKTA: JESSICA LIEDBERG

Född: 1969 i Göteborg, uppvuxen i Växjö, Göteborg och Stockholm.Bor: I Stockholm.Familj: Gift med skådespelaren Gustaf Hammarsten, tillsammans har de tre barn.Gör: Skådespelare.Bakgrund: Har spelat på olika teaterscener i över 25 år, däribland Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern och Östgötateatern, och i flertalet tv-serier och filmer. Hon fick sitt genombrott i Lukas Moodyssons film “Tillsammans” (2000). I höstas var hon en av fyra skådespelare som gestaltade författaren Karl-Ove Knausgård i en dramatisering av "Min kamp" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.Aktuell: Som Ester Nilsson i pjäsen "Egenmäktigt förfarande" på Scalateatern i Stockholm.Nästa projekt: "Det är inte min starka sida att ha målbilder så där som man ska ha nu. Men jag är bra på att vara där jag är. Så nu är jag här".

FAKTA: EGENMÄKTIGT FÖRFARANDE

Pjäsen baseras på Lena Anderssons roman med samma namn från 2013. För den fick hon Augustpriset 2013, den har översatts till 20 språk och nyligen tog The New Yorker med den på sin lista över årets bästa böcker.Spelas på Scalateatern i Stockholm 26/1–5/3.Regi av Eva Dahlman.På scen: Jessica Liedberg, Krister Henriksson, Ann Westin och Malin Cederbladh.