Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Runnberg: Hur kan Annie Lööf få sitta kvar efter att ha skämt ut sig inför kungen på slottet?

Jag är visserligen liberal i allmänhet, men tämligen knökkonservativ i kulturfrågor för egen del.

Med tillkämpat överseende tvingas jag under den här tiden på året muttra för mitt inre att "ja, det är väl kanske trevligt för dig att fira midsommar på det där viset, (fortsätt bara!) men ett korrekt sätt att fira på är det ju inte."

Med en epidemisk hastighet har under senare år flera oskick spritt sig över landet. Det har jag sett i osociala medier när folk, utan att blygas, stoltserar med bilder på midsommarinslag som är käpprätt fel och rimligen måste förstöra hela stämningen för dem?

Ta det här med sillen.

Utrotade är förstås tyvärr de klassiska plåtburkarna med hela matjessillfiléer, men själva filéerna finns ju fortfarande att köpa, bland annat i glasburkar.

Det gör inte folk. I stället är det betydligt vanligare att de köper förskräckliga plastburkar med upphackad sill.

Hur ska en väl avvägd tugga matjessill, färskpotatis, gräddfil och gräslök över huvudtaget kunna komponeras om någon annan redan skurit sillbitarna åt dig?

Ned med sillsocialismen - stå upp för motsvarigheten till LOV även på detta politikområde och säkra rätten att välja egen sillbitsstorlek (LOS - Lagen om sillstorlek)!

Jag har till och med sett att den obligatoriska gräslöken bytts ut mot schalottenlök efter någon sorts missriktad influens från kockprogram i TV och i ambitionen att framstå som mondän på instagram.

Det är naturligtvis snudd på skandal.

Slappheten eller den opåkallade kreativiteten med folkdräkterna tar sig också synnerligen allvarliga uttryck denna junimånad.

Kungen borde så klart inte vara statschef i Sverige – jag lade ju om DT:s linje i den frågan vid mitt tillträde – men firar man nationaldag (vilket naturligtvis midsommaraftonen är i praktiken) så får man väl ändå lov att anstränga sig så pass att man är riktigt klädd när man hälsar på honom på Stockholms slott?

Det är bara två veckor sedan partiledaren Annie Lööf hoppade över huvudbonad och slog till med höga ljusbruna pumps (gissningsvis av något obskyrt och malplacerat franskt eller italienskt märke) till sin sockendräkt när hon träffade kungafamiljen.

Det syns tydligt på alerta bilder från handskakningen som en av TT:s paparazzi påpassligt höll sig framme för att ta. Så bildbevis finns, men inget händer.

Trots detta kan Lööf tydligen sitta kvar som partiledare. Den förr i tiden hedervärda bonderörelsen verkar ha tappat alla koncept när den inte ryter ifrån på något sätt?

Säpo verkar ju fungera i Sverige men Dräpo behöver tydligen höjda anslag till verksamheten! Ned med valfriheten i dräktskicket!

En korrekt midsommar tillönskas den bästa av läsekretsar!