Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jätten" vinner filmkritikerpris

Johannes Nyholms film "Jätten" tilldelas Svenska Filmkritikerförbundets pris Greta.

Annons

Filmkritikerförbundet delar årligen ut sitt pris efter en omröstning bland medlemmarna. I år lade de svenska filmkritikerna flest röster på regissören Johannes Nyholms långfilmsdebut "Jätten", som de i sin motivering bland annat kallar "en humanistiskt hjärtevärmande blandning mellan saga och socialrealism".

"Jag brukar ta priser med en nypa salt, lite som en försvarsmekanism för att inte låta andras syn på mina filmer definiera mig eller filmerna. Samtidigt kan jag inte låta bli att glädjas, särskilt nu när alla proffstyckare säger sitt. Jag lyfter på hatten, bugar och bockar för denna ståtliga Greta", säger Johannes Nyholm i ett pressmeddelande från Svenska Filmkritikerförbundet.

I en av rollerna i filmen syns Borlängebördiga musikern Ola Bjurman. Bland tidigare vinnare av priset finns filmer av regissörer som Bo Widerberg, Ingmar Bergman, Lukas Moodysson, Ruben Östlund, Gabriela Pichler och Jan Troell.

(TT)