Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag känner mig grundlurad”

Bolaget RingEtt fakturerade henne i åtta månader – för en tjänst som inte var inkopplad. Nu vill hon varna andra för deras telefonförsäljare.

Annons

För cirka nio månader sedan blev Avestabon Marianne Lind uppringd av det för henne okända telefonbolaget RingEtt. De kom med ett erbjudande om fast telefoni som skulle vara billigare än det hon hade.

– De var väldigt påstridiga. Jag tänkte nog inte efter ordentligt och blev nog överrumplad, säger hon.

När Marianne i juli fick första fakturan upptäckte hon att inget stämde. RingEtts abonnemang var inte billigare. Och trots löften hade företaget inte hjälpt Marianne att ta bort hennes gamla abonnemang. När hon kontaktade RingEtt fick hon ingen respons, berättar hon.

– Förutom att jag hade fått dubbla fakturor, för båda abonnemangen, så hade de lagt till en röstbrevlådetjänst jag inte valt. Jag sa att detta inte var vad vi kommit överens om, men de svarade att det visst var det, säger Marianne, som kände sig grundlurad och förbannad.

Hon fann sig och betalade både för gamla och nya abonnemanget. Men hon berättar att alltihop gett henne problem att sova.

– Jag har inte legat sömnlös men jag har grubblat på detta på nätterna, säger hon.

För att slippa betala för båda försökte Marianne bli av med RingEtt. När inte det gick försökte hon avsluta det gamla – utan framgång.

I slutet av november, när Marianne haft RingEtt i fem månader, skickade hon ett rekommenderat brev där hon bestred avtalet. Men något svar fick hon inte.

Förändringen kom sedan Marianne kontaktat Elisabeth Falk, konsumentvägledare på kommunen. Hon har som konsumentvägledare fått in ett tiotal liknande fall i Avesta om RingEtt. Slående är att alla som hört av sig är äldre, och alla har haft problem med företaget.

Marianne Linds fall är dock det värsta Falk erfarit.

– Mellan november och februari mejlade jag och ringde varje vecka. Och svaren blev allt otrevligare, säger Falk, som berättar att varken hänvisningar till distans- och hemförsäljningslagen eller polishot bet.

– Det var först när jag skriftligen frågade hur de kunde fakturera henne trots att tjänsten inte ens var igång – man kan ju bara ha en fast operatör samtidigt. Då skulle de plocka bort tjänsten direkt. Och att de hävdade de att Marianne inte kunde avsluta tjänsten för att hon inte sagt till i tid är fel. Får man ingen avtalsbekräftelse har man ett år på sig.

Efter alla turer är Marianne glad att allt är över. Men nu vill hon varna andra som kan råka ut för företaget.

– Lägg bara på luren. Och är man inte intresserad, säg bara nej, säger hon.