Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag förstår varför Avestaborna vill läsa om de lokala lagen" – möt AT:s nye sportreporter Stefan Ericson

 
Nystart för Avesta Tidning
Visa alla artiklar

Som tonåring kom han till Avesta för tuffa närkamper på Rossliden och snabba skär på uterinken på Fors IP. Nu fattar han greppet om de lokala sportsidorna. Här är AT:s nye sportreporter Stefan Ericson.

Sportintresset föddes tidigt. Eller föddes han kanske med det? Som sexåring blev det i alla fall fotboll i Vikmanshyttan och snart därpå hockey i Hedemora SK. Senare Grim i Ingvallsbenning, Husby och Hedemora samt Skedvi/Säter och Långshyttans AIK.

Avesta kom också tidigt in i bilden. Men då i termer av motståndare och bortamatcher. Ja, AT:s nye sportreporter Stefan Ericson rör sig vant på idrottsplatserna i Avesta, Fors, Näs, Skogsbo, Krylbo och Horndal (alltid blåsigt på Rossliden!). Än i dag är deltagandet i "Mekka cup", numera Nicklas Lidström Cup, 1988 ett starkt minne.

– En kul turnering och vi blev faktiskt bästa svenska lag efter Litvinov (Tjeckien) och Jokerit (Finland), berättar Stefan Ericson.

Utfallet av de egna sportsliga resorna till Avesta minns han som "både vinst och förlust". Men andra minnen har etsat sig fast. Som när han på 80-talet åkte till Avesta med pappa Lars Ericson, då journalist på dalaradion, för att bevaka då mycket framgångsrika Avesta BK.

Även om han helst ville vara på rinken så trivdes han tidigt i presskuren.

– Kanske fick jag redan där lite smak för jobbet.

1993 gjorde han sin första sommar på Södra Dalarnes Tidning i Hedemora. Hur han hamnade där?

– Slumpen, svarar Ericson.

– Eller, i grunden fanns så klart ett stort idrottsintresse. Så jag knallade upp på Södran och frågade helt enkelt om de behövde någon hjälp.

Framme vid 1998 fick han erbjudande om fast tjänst, vilket också fick vissa sportsliga konsekvenser.

– Jag fick själv ta ett steg ner i divisionerna för att kunna vara med på matcherna. Jag kunde inte gärna både skriva och spela. Och jag tjänade mer pengar på att jobba, säger Ericson och ler.

Förändrad sportbevakning i länet förde sedan Ericson till Borlänge och Falun. Från riktigt lokal bevakning blev det snabbt mer och mer av elit. Med DT (Dalarnas Tidningar) på bröstet har han rapporterat och kommenterat från bland annat Leksands och Moras matcher i både SHL och Hockeyallsvenskan. IK Brage, Dalkurd FF och Kvarnsvedens IK är andra lag som Ericson har följt på nära håll.

Sportläsarnas törst efter snabba texter, och nätets möjlighet att släcka den, har minst sagt revolutionerat sportjournalistiken.

– När jag började, så kunde jag åka på en fotbollsmatch på lördagen och skriva texten dagen efter. Nu vill läsarna ha rapporter även under matchens gång.

DT:s fokus på elitsport kom dock inte enbart att medföra resor i norr, mot Siljan, utan också i söder. Närmare bestämt till Brovallen.

Stefan Ericson hade nämligen förmånen – ja, han beskriver det just så – att för DT:s räkning bevaka Masarna under lagets (senaste...) storhetstid. Det var också där det i dag stora motorintresset föddes.

– Jag blev snabbt biten av farten och att få se världsstjärnorna. Och den verkligen aha-upplevelsen var att ta med sig kameran in på innerplan. Då inser man hur fort det går och förstår också att det smäller ibland. Det är så ruskigt tätt in i den där förstakurvan.

Han minns roligt folk. Inte minst lagledaren Hans-Erik "Pruppen" Andersson. Och resor till många av landets speedwaybanor. Vilket som är det starkaste minnet tvekar han dock inte på.

– SM-guldet 2000 med 12 242 åskådare på Brovallen. Det var mäktigt och det är väl tveksamt om vi får uppleva något liknande igen.

Masarna blir förstås även fortsatt en viktig del i AT:s sportbevakning. Men en avgörande del i tidningens "nystart" är att göra sporten lokal. Igen. Och det är här Ericsons erfarenhet verkligen kommer in.

Knappt tre veckor in i uppdraget ser han den nya tillvaron som både spännande och förenat med stora förväntningar.

– Jag förstår varför Avestaborna vill läsa om de lokala lagen. Jag är själv uppväxt med att läsa om lokala hjältar. Mycket kommer jag att få med, men tyvärr kommer jag inte att hinna vara överallt. Branschen är tuff och jag har sett många nedskärningar. Jag trodde aldrig att jag skulle få komma till en redaktion där det görs en sådan här satsning.

Mest ser han fram emot att möta alla människor i föreningarna. Hjältarna och eldsjälarna. Och så hoppas han få läsarnas hjälp.

– Jag har hyfsad koll på Masarna, Avesta AIK och Avesta BK och en del andra lag. Men mycket blir också nytt. Hör gärna av er med tips!

Kort om Stefan Ericson:

Ålder: 44 år

Familj: Sambo och två barn

Bor: Säter

Bakgrund: Född i Sollefteå, uppväxt i Vikmanshyttan/Hedemora och har arbetat som sportjournalist i Dalarna i drygt 20 år

Fritidsintressen: Sport, resor, träning, familj och vänner

Smultronställe i södra Dalarna: Mammas sommarstuga i Risshyttan utanför Säter.