Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iversen vill inte åka VM-sprintstafetten med Northug: "Kläbo ett säkrare kort"

Det är drygt två veckor kvar till VM i Lahti och Petter Northug väljer att skippa höghöjdslägret för att leta formen på hemmaplan.
Nu vill Emil Iversen se Johannes Hösflot Kläbo åka lagsprinten istället för Northug.

Annons

I somras sa Emil Iversen att han vill köra VM:s lagsprint tillsammans med Petter Northug. Nu är han inte lika säker.

– Petter har mycket erfarenhet och vet hur han avgör lopp om han är i form. Men just nu är han inte det. Då är Kläbo ett säkrare kort, säger Iversen till norska Dagbladet.

Om det är någon distans som Northug ska lyckas på under VM, så är det sprinten enligt Iversen.

– Ja, det är sprinten han måste satsa på i Lahtis. Där han vara en medaljkandidat. På längre distanser är han chanslös.

På meritlistan har Petter Northug bland annat två OS-guld och 13 VM-guld. Han är sedan VM i Falun 2015, regerande världsmästare i sprint och femmil.

Men tiden börjar rinna ut för Northug, som i de norska mästerskapet, under förra veckan, var ett upplopp efter de andra i sprintfinalen. I skiathlon var han tre minuter efter toppen och hans lag Strindheim IL slutade elva i stafetten.

Nu väljer 31-åringen att stanna i sina hemtrakter i Trøndelag för att hitta formen till VM i Lahti, som börjar 22 februari,

– Orsaken till att Petter nu förbereder sig i låglandet kontra höjden är maximal återhämtning, säger landslagstränaren Tor Arne Hetland i ett pressmeddelande enligt Sportbladet.

Petter Northug, svarar att det nog krävs hjälp från högre makter för att han ska kunna nå sitt 14:e VM-guld i Lahti.

– Ja, det krävs ett mirakel. Ett litet mirakel. Det är sådana som brukar ske.

– Jag började tro på det efter Falun. Så vi får hoppas att mirakelgudarna är med mig i det här mästerskapet också, säger han till norska VG.