Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Islamiskt center i Borlänge ska ge stadens muslimer en värdig mötesplats

Ett förslag till detaljplan för ett islamiskt center i Borlänge har tagits fram. Byggnaden blir i två våningar med en tillhörande minaret - maximalt 20 meter hög.

Frågan om ett islamiskt center i Borlänge har varit aktuell i många år. I januari togs beslut om att inleda ett detaljplanearbete.

Politiskt finns delade meningar. Moderaterna har drivit linjen att bygget ska ske på en annan plats, och Sverigedemokraterna har sagt nej.

Även närboende på Hagalund har haft synpunkter.

Kommunledningen har dock sett den här platsen som mest lämpad, och ett förslag till detaljplan har nu tagits fram. Området ligger nära Hagakyrkan, Stadshuset och Cozmoz.

Det islamiska centret uppförs i två våningar och kommer bland annat att rymma bönelokal med plats för 750 personer, samlingslokaler, bibliotek, kafé, studiecirkelrum med mera.

Stora skärmtak ska skydda entréerna mot öster och väster och ge ökat böneutrymme sommartid.

Planen möjliggör också en minaret med en maximal höjd på 20 meter. In- och utfart ska ske från Jussi Björlings väg.

I planförslaget konstateras bland annat:

"Den sociala hållbarheten i Borlänge ökar när stadens muslimer får en värdig kulturell och religiös mötesplats".

Avsikten är också, enligt Islamiska förbundet i Borlänge, att anläggningen "ska kunna spela en viktig roll som mötesplats för Borlängebor även i sammanhang där den religiösa tillhörigheten inte är huvudsaken".

Islamiska förbundet har länge strävat efter nya lokaler. Bland annat då det är trångt i nuvarande lokaler, i Bullermyrens gamla skola.

Kommunen genomför nu ett samråd.

Senast den 29 juni ska den som har synpunkter på det planerade bygget lämna in synpunkter till kommunen.

Här kan du läsa mer om Borlänge.