Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Islamiska förbundet vill köpa lokal i Borlänge – "få tomma fastigheter"

Islamiska förbundet vill köpa eller hyra en kommunal lokal i Borlänge. I dagsläget har kommunen inte mycket att erbjuda. – Vi får titta på det, säger kommunens fastighetschef Anders Berg.

Islamiska förbundet har vänt sig till kommunen med en förfrågan om att få köpa eller hyra en befintlig lokal.

Läs även (PLUS): Kommunen överraskad över nya beskedet

Den nuvarande lokalen är för liten och undermålig.

Förbundet planerar ett moskébygge. Men har nu även gått in med en begäran om att få köpa en befintlig lokal.

– Vi har inte speciellt många tomma fastigheter idag, säger kommunens fastighetschef Anders Berg.

Förvaltningen får nu titta på vilka möjligheter som finns att erbjuda en lämplig lokal.

Gamla brandstationen, på Trädgårdsgatan i centrum, är i stort sett tom. Den bedöms dock inte lämplig för den verksamhet Islamiska förbundet bedriver.

Vad som ska ske med gamla brandstationen är oklart.

– Vi skulle gärna göra något med den, men vi har inte hittat någon bostadsbyggare eller annan som vill göra något, säger Anders Berg.

Alsbäcks skola är också tom. Här lär det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen ha ett visst intresse av att köpa fastigheten.

Även Brukshotellet, där gymnasieförvaltningen höll till för en del år sedan, står tom.

– Vi ska se vad som kan göras så att det blir en användning. Vi tittar på det, men det finns inte med i någon investeringsplan. Jag hoppas att vi kan rädda den byggnaden, säger Anders Berg.

– Vi behöver göra något åt byggnaden och måste ha en plan när vi gör något åt den. Det pågår lite studier. Om inte vi kan göra något är det bättre att den säljs och att någon annan gör något av den.

Bland de tomma kommunala fastigheter som finns kan även Torsångs gamla skola nämnas. Här finns det dock vissa intressenter.

– Det kommunen själv inte kan använda bör kommunen sälja, så att fastigheterna kommer till nytta. Det finns ingen anledning att sitta på gamla uttjänta byggnader. Då är det bättre att sälja. Det är tråkigt att se hus förfalla, säger Anders Berg.

När det gäller Islamiska förbundets önskemål återstår att se vad kommunens svar blir. Någon given lokal finns inte.